Prinsjesdag is Hoedjesdag : met dank aan Erica Terpstra

0
997

De troonrede is dit jaar voor de tigste maal voortijdig gelekt, dus aan verrassingen zit er morgen op Prinsjesdag qua inhoud niet bij. Qua verpakking wel en uiteraard zal ieder vrouwelijk kamerlid haar stinkende best doen een zo goed mogelijk passende hoed uit te zoeken. Als verlengstuk van wie zij zelf is of van haar ideologie.

In 1814, bij de eerste ‘derde dinsdag van september’ was het een uitgesproken mannelijke aangelegenheid met voornamelijk zwarte pakken en grijze hoeden. Maar ruim 2 eeuwen later is bij de koffie-automaat, op Twitter, maar ook bij de zogenaamde ‘serieuze pers’ het gesprek van de dag: jawel….. de hoofddeksels.

Toch is ‘hoedjesdag’ pas een traditie sinds 1977. Het was Erica Terpstra, destijds Tweede-Kamerlid voor de VVD, die er toen mee begon. Naar eigen zeggen uit eerbetoon aan de koningin, maar ook omdat ze een feestelijke outfit zonder hoed nogal een kale bedoening vond. Het initiatief kreeg al snel navolging. Mijns inziens een leuke traditie die het saaie, grijze pakken-gehalte van de politiek feestelijk opfleurt. OK Erica!LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here