Praat jij wel eens met vreemden?

0
278

Ik zit elke dag in de trein en daar valt het me vaak op dat iedereen zo in z’n eigen wereldje zit. We zijn bezig met onze smartphone, luisteren muziek of staren simpelweg voor ons uit. Het is niet heel gebruikelijk om te praten met mensen die je niet kent en dat vind ik eigenlijk zo vreemd. Waarom voelen we ons toch zo ongemakkelijk om een gesprekje te starten? Ik merk bij mezelf namelijk dat ik het wel heel leuk zou vinden om meer met vreemden te kletsen en dat ik er ook heel blij van word als ik het doe. Het zou denk ik heel mooi zijn als iedereen iets meer interesse zou tonen in de medemens en simpelweg een praatje zou maken.

Geen verwachtingen
Waarom is het nou toch zo leuk om met vreemden te praten? Waarschijnlijk komt dit omdat vreemden ons zien zoals we zijn, niet hoe zij graag willen dat we zijn. Vreemden hebben namelijk totaal geen verwachtingen van ons. Een vreemde weet niet wie je bent en wat je al hebt meegemaakt en zal je er daarom ook niet anders om behandelen, dat kan soms best wel fijn zijn.

Experiment
In het het CBC News artikel ‘Talking to strangers can boost your happiness level’ (aanrader!), vertelt professor Elizabeth Dunn van de University of British Colombia over haar onderzoek. Hieruit bleek dat mensen zich een stuk aangenamer gedragen als ze met vreemden praten dan met mensen die ze kennen. Dit herken ik zelf ook wel, tegen onbekenden ben je net even iets beleefder en vriendelijker. Naast het feit dat dit voor de ander prettig is, blijkt het ook voor jezelf fijner te zijn. Ook liet het onderzoek zien dat praten met vreemden ervoor zorgt dat je je deel van een gemeenschap voelt.

Genoeg redenen dus om eens een praatje aan te knopen, maar hoe doe je dat dan? Hier zijn een aantal tips die je kunt gebruiken:

  • Bedenk dat het niets uit maakt wat je zegt! Zolang het maar niet totaal uit context is, zal de ander niet vreemd opkijken van waar je over begint te praten.
  • Wees altijd vriendelijk tegen de ander en heb een open houding, ook als diegene geen behoefte heeft om te praten. Laat het gaan, dan blijft het voor iedereen leuk.
  • Luister écht naar de ander. We luisteren vaak om iets herkenbaars te vinden waar we op in kunnen haken met een eigen verhaal. Doe dit eens een keer niet en luister oprecht naar de ander. Zo kom je vaak tot de leukste gesprekken.
  • Zorg dat je er helemaal bij bent met je hoofd. Niets is zo storend als een gesprekspartner die steeds afgeleid wordt door berichtjes op de telefoon!

Iemand die heel veel weet van praten met vreemden is Malavika Varadan. Zij hield er namelijk een TEDx talk over in Dubai. In dit filmpje geeft ze allerlei tips die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Toen ik het filmpje keek, raakte ik meteen geïnspireerd, omdat ze ook met zo veel passie vertelt over het onderwerp. Je kunt echt zien en horen dat het haar naar het hart gaat.

Wanneer klets jij wel eens met vreemden? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here