3 dingen die we van dieren kunnen leren

0
343

Wij mensen voelen onszelf vaak beter dan dieren, maar als je eens goed op dieren let, zul je merken dat we veel van ze kunnen leren. Ze hebben vaak eigenschappen waar wij nog wel een voorbeeld aan kunnen nemen.

1. Energiemanagement

We leven in een maatschappij waarin we zo veel mogelijk uit onszelf willen halen en goed willen presteren. Dit kost natuurlijk veel energie en het gevaar is aanwezig dat we over onze eigen grenzen heen gaan. We willen vaak meer doen dan we kunnen, maar helaas zitten er maar 24 uren in een dag en moet ons lichaam soms ook even uitrusten. Dieren zijn, in tegenstelling tot mensen, van nature erg goed in energiemanagement. Een vogel gaat niet ineens hoger proberen te vliegen en een jachtluipaard gaat niet harder rennen als dat niet nodig is. Ze gaan dus zuinig met hun energie om, zodat ze genoeg energie over hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn.

2. Elkaar helpen

Ganzen weten alles over het helpen van anderen en elkaar ondersteunen. Ganzen vliegen altijd in een formatie en daarbij vangt de voorste gans de meeste wind. Zodra deze gans te moe wordt, gaat hij naar achteren en neemt een andere gans het over. Als er een gans in de formatie verzwakt is, mag hij tussen twee andere ganzen vliegen, totdat ze op een veilige plek zijn. Daar wachten ze met z’n allen totdat de verzwakte gans weer gezond is. Ze zullen een ander nooit achterlaten, omdat ze weten dat ze elkaar moeten ondersteunen om verder te kunnen komen.

3. Taken eerlijk verdelen

Als mensen kunnen we veel leren van pinguïns als het gaat om de taken eerlijk verdelen tussen man en vrouw. Als het pinguïnvrouwtje een ei heeft gelegd, gaat niet alleen het vrouwtje, maar ook het mannetje broeden. Wanneer de één aan het broeden is, gaat de ander op zoek naar voedsel en dat kan soms wel weken duren. Ook nadat het ei is uitgekomen blijven het mannetje en het vrouwtje alles samen doen. Er zijn dus geen taken die specifiek voor het mannetje of het vrouwtje zijn, ze doen allebei hetzelfde en wisselen elkaar daarbij af.

Wat leer jij van dieren, zoals bijvoorbeeld je huisdier? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here