Genieten van de ‘oudewijvenzomer’

Waar zijn de oude wijven dan?

0
784

Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd, maar over de datering van dit begrip bestaan misverstanden. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen na september.

Mythisch
Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noorse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. De benaming is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Heiligen
De verwarring is begrijpelijk want het najaar kent verschillende oplevingen van de zomer met uiteenlopende benamingen. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd, begin oktober heet dat kranenzomer, rond 11 oktober Sint Gummaruszomertje en 11 november spreekt men van de Sint Maartenszomer.

Indian Summer
De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittazomer, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober), in Tsjechië spreekt men van de Sint Wenzelszomer (28 september), Engeland noemt het St. Luke’s little summer (18 oktober), Frankrijk l’été de St. Dénis (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de Altweibersommer (eind september) ook Allerheiligensommer (begin november) en het noorden van de Verenigde Staten staat de nazomer bekend als Indian Summer.

Afijn, vrouwen dus
Rusland heeft de Babje Ljeto, wat ook al vrouwenzomer betekent. Een verklaring zou zijn dat de zomers er maar kort duren, net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft. Oef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here