Yolanda Hadid: van Hollands boerenmeisje naar Beverly Hills tot aan een leven in bed

0
788

Bij de naam Yolanda Hadid zal er vaag iets bekends bij je klinken. Ja, ze is de moeder van Gigi, Bella en Anwar Hadid, die alledrie hoge ogen gooien op de catwalks en miljoenen volgers hebben op Instagram. Yolanda – Yo voor vrienden- werd zelf beroemd als model in de USA en later als 1 van de ‘Real housewifes of Beverly Hills. Maar ze werd geboren op de Zuidhollandse klei. In Papendrecht: als Jolanda van den Herik.

Een leven in bed
Van onder de koeien naar een glamourleven naar een bestaan dat ze grotendeels in haar bed beleeft. Yolanda is -net als ondertekende- sedert 2010 gevelde van Lyme door de Borelia-Bacterie, die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. Nadat ze 106 artsen had geraadpleegd, wist ze nog steeds niet wat er met haar aan de hand was. Totdat in 2012 een Belgische arts Yolanda diagnosticeerde met de ziekte van Lyme. Over haar ziekte en de daarbij horende reizen (zowel letterlijk als figuurlijk) naar haar, zoals ze het zelf noemt: remissie, schreef ze het boek ‘Believe me’, in het Nederlands vertaald als ‘Hoor me’.

Strijden voor gehoor
Bij ‘De Wereld draait Door’ vertelt ze, begin deze maand, dat niet alleen haar geest en lichaam te kampen hadden met tegenslagen, maar ook haar huwelijk. “In Amerika gaat alles snel, alles is veranderlijk. Het is niet alleen moeilijk voor degene die ziek is, maar ook voor degene die voor de zieke moet zorgen. Hij had er genoeg van, en dus ging hij bij me weg.” Iets waar Yolanda zich wel bij moest neerleggen. “Het is hard, maar waar. Ik was alleenstaande moeder van drie kinderen, dus ik moest door.”

Familiekwaal
Na onderzoek bleek dat niet alleen Yolanda, maar ook haar jongste dochter Bella en haar zoon Anwar, Lyme hebben. Yolanda verklaart het ook vanuit de levenswijze van het gezin. Net als ik leefden ze in Santa Barbara veel in de natuur, buiten, met paarden en honden.

Meer onderzoek
Om meer erkenning voor patiënten en meer onderzoek naar de ziekte te bewerkstelligen, heeft ze het boek geschreven. Het gaat dus niet over hoe wij Lyme-patiënten eraan gekomen zijn, maar veeleer lim: ‘hoe komen we er vanaf. “Het is met aids ook gelukt”, zegt Yolanda daarover. “Daarvoor is heel hard gewerkt om middelen te ontwikkelen ten behoeve van genezing. Dat moet met Lyme ook lukken.”

Ongeloof
Ze heeft haar boek niet voor niets ‘Believe me’ genoemd’, inclusief opvallend openhartige selfies, die een indruk geven van al haar behandelingen. Veel Lyme-patiënten worden niet geloofd, ook vanwege de veelal uiteenlopende symptomen. Yolanda Hadid merkte op een bepaald moment zelfs dat collega’s haar verdachten van het Münchhauzen Syndroom’. Tijd voor meer ‘awareness’ dus!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here