Krijg die baan! Zo maak je een creatief CV

0
376
krijg die baan! zo maak je een creatief CV

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, heb je veel profijt van een goed en mooi CV! Het is daarom slim om er alles aan te doen om je CV te perfectioneren. Je kunt natuurlijk niet ineens aan extra werkervaring of een opleiding komen en daarom moet je het dan hebben van het CV zelf. Daar valt vaak heel veel te verbeteren. Recruiters moeten veel CV’s achter elkaar bekijken. Een opvallend CV zorgt ervoor dat de recruiter positief verrast is wanneer hij of zij het bestand opent. Dit maakt de kans dat je de baan krijgt een stuk groter.

Wat moet er in ieder geval in je CV staan?

 • Contactgegevens (naam, geboortedatum, adresgegevens, telefoonnummer, e-mail)
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Vaardigheden
 • (Foto)

Een foto is niet ‘verplicht’ in een CV, maar maakt het wel een stuk persoonlijker. Heb je een eigen website die relevant is voor de baan waar je op solliciteert? Zet die dan ook zeker op je CV. Je kunt dit doen met een linkje, maar ook met een QR-code.
Bedenk bij alles wat je op je CV zet of het relevant is. Als je 10 jaar geleden een blauwe maandag bij de supermarkt gewerkt hebt, hoeft dat niet per sé op je CV te staan. Een lange waslijst aan baantjes kan soms juist afschrikken, dus houd het bij de relevante werkervaring.

Zoals ik al eerder zei, moeten recuiters vaak heel veel sollicitaties langs. Ze hebben daarom niet de tijd om zich in iedereen uitgebreid te verdiepen. Kom dus snel tot de kern in je CV en zorg dat het niet langer is dan 2 A4’tjes. Dit dwingt je meteen om na te denken over wat écht relevant is.

De lay-out

Met de inhoud kun je nu eenmaal niet zo veel kanten op. Gelukkig kun je met de lay-out veel meer van jezelf laten zien, door het opvallend en creatief te maken! Hierbij moet je natuurlijk wel bedenken of het past bij de baan waar je voor solliciteert. De tips die ik in dit artikel geef, zijn vooral geschikt voor de ‘creatievere’ beroepen, bijvoorbeeld in de reclame-, marketing- en media-hoek.

 • Maak veel gebruik van beeld! Je ziet in de media dat beeld steeds belangrijker wordt om een tekst te ondersteunen. Mooie visuals maken je CV meteen een stuk opvallender en laten zien wat jij in huis hebt op creatief vlak.
 • Zorg dat de lay-out bij je past. Met je CV wil je laten zien wie je bent. Dit kun je terug laten komen in de lay-out, de kleuren die je kiest, de lettertypes en de indeling.
 • Je CV moet in één oogopslag overtuigend zijn! Maak het dus scanbaar, door gebruik te maken van duidelijke kopjes. Pictogrammen, infographics of een tijdlijn zijn hiervoor erg geschikt.
 • Je wilt het CV creatief maken, maar uiteindelijk blijft het een zakelijk bestand. Zorg er dus wel voor dat alles goed leesbaar en overzichtelijk blijft.
 • Heb je even niet zo veel inspiratie? Het internet staat vol met mooie voorbeelden van CV’s. Natuurlijk ga je er niet één compleet namaken, maar je kunt wel kijken wat je aanspreekt en dat zelf, op je eigen manier, toepassen.
 • Een praktische tip: sla je CV op in PDF. Niets is zo zonde als een prachtige lay-out, die op de computer van een ander niet te openen is, of er heel anders uit ziet. Door het in PDF op te slaan, weet je dat iedereen het kan openen en dat de opmaak hetzelfde blijft.

Waarmee maak je het?

Het eerste programma waar je waarschijnlijk aan denkt is Microsoft Word. Dit is zeker een heel fijn programma voor het maken van dit soort documenten. Als je het redelijk simpel wilt houden, zou ik Word ook zeker aanraden.

Wil je iets verder gaan en je graphic design-skills laten zien? Dat is de website Canva echt top! Op Canva staan meer dan 50.000 templates! Zo’n template kun je vervolgens volledig personaliseren naar je eigen smaak. Het fijnste vind ik eraan dat het makkelijk in gebruik is en er al snel professioneel uitziet.

We hebben al eerder artikelen geschreven met nuttige tips over je CV. Wil je hier meer over weten? Lees dan over Gratis tools om je cv te ‘pimpen’ of Opvallen tussen de grote stapel CV’s.

Zou jij gaan voor een creatieve manier van een CV maken? Laat het weten in de reacties hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here