Uit het dagboek van een ondernemer – Equal Pay Day

0
244
equal pay day

Gisteren was het Equal Pay Day, een initiatief van Women.inc Prachtig initiatief en als ondernemer ga je dan toch denken. Doe ik het eigenlijk wel goed? Want ik schrik bij het idee dat ik vrouwen misschien minder betaal dan mannen. Nu hebben wij alleen vrouwen in dienst bij het ene bedrijf en bij het andere vooral freelancers, dus zo’n vaart zal het niet lopen. Tot ik las dat vrouwelijke freelancers ook minder betaald krijgen dan mannelijke.

Waaraan ligt dat dan toch?

Ik denk dat het probleem aan twee kanten ligt. In mijn bedrijven hebben we volledige transparantie over de lonen/vergoedingen. Sterker nog, we hebben ze voor iedereen gelijk getrokken en naar boven afgerond. Dus als een aantal trainers minder vroegen dan degene die meer vroegen hebben we ze verteld (en vastgelegd) dat iedereen het hogere tarief krijgt. En daar ontstonden bijzondere discussies. Sommige waren bang zichzelf uit de markt te prijzen. En daarop ben ik research gaan doen hoeveel mannelijke collega trainers krijgen. Wat blijkt? Die vragen zelfs nog meer! (en ook voor andere zzp-ers daar dus ook geen Equal Pay). Toen ik met die informatie terug kwam kreeg ik van een aantal de volgende redenatie om de prijzen niet te verhogen te horen: “We willen zoveel mogelijk vrouwen helpen en als de prijzen te hoog zijn kunnen slechts een handjevol die betalen.” Prachtig! Maar als je geen bedrijf bent met maatschappelijke doelstellingen is dat niet zo goed voor jou en jouw financiële onafhankelijkheid.

Onderhandelen

Nu wil het toeval dat een van onze expert trainers net haar boek opnieuw heeft uitgegeven: ‘Strategisch Onderhandelen voor vrouwen’. Een boek met allerlei tips om als vrouw stevig aan de onderhandelingstafel te zitten. Overigens heeft ze dat alleen nodig als ze voor zichzelf onderhandelt blijkt uit onderzoek want als ze voor anderen onderhandelt doet ze niet onder voor een man. Dat herken ik wel, onderhandelen over mijn tarieven of salaris heb ik op zijn zachtst gezegd altijd heel moeilijk gevonden en ging ik het liefste uit de weg. Nu niet meer want ik heb het boek en ernaast staat ‘Geef nooit Korting’ van Jos Burgers. Die twee staan in mijn ooghoek op een plank naast elkaar en houden mij op het juiste pad als ik worstel met een offerte.

Tips voor het onderhandelen

Toch even alvast een paar tips uit het boek van o.a. Monic Buhrs (daarna doorklikken naar Bol.com om er vanaf nu zelf voor te zorgen dat je genoeg betaald krijgt):

  • bereid je goed voor en denk diverse scenario’s uit
  • bedenk wat je wilt hebben en vraag 15% meer
  • wees bereid om van de onderhandeling weg te lopen
  • leg de lat hoog: vrouwen die meer verwachten, krijgen meer
  • durf te vragen (en niet alleen geld) want je krijgt niet automatisch waar je recht op hebt

Succes met de onderhandelingen de komende tijd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here