Zo maak je koffie als een echte barista

0
438
zo maak je koffie als een echte barista

Maandagochtend, kwart over zes ‘s ochtends. Buiten is het nog donker en al voor je je grote teen onder het dekbed vandaan hebt gestoken, weet je dat het geen warme dag zal worden. Toch kun je niet anders dan binnensmonds mopperend je zeurende wekker uitklikken en je blote voeten in contact laten komen met het koude laminaat. Maandagochtend, wat houden we er toch van.

Ook na een hete douche, waar je eigenlijk nog veel langer onder had willen staan, kun je jezelf nog niet helemaal wakker noemen. En dus stommel je de trap af, op weg naar het favoriete redmiddel van de meeste werkende Nederlanders: de koffiemachine. De vraag is nu alleen: wat voor soort bakkie wordt het vandaag? Ga je voor de veilige standaard koffie met een schepje suiker? Of misschien voor een loeisterke espresso waar je ogen spontaan wijd open van springen?

Veel mensen kiezen voor een van deze bekende opties. Met de veelzijdige koffiemachines van tegenwoordig is het echter ook heel makkelijk om ‘luxere’ soorten koffie te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een latte macchiato met zelf opgeschuimde melk? Je hoeft vandaag de dag namelijk echt geen volleerde barista te zijn om te kunnen genieten van een feestelijk kopje koffie.

Om thuis heerlijke koffie te maken zoals de barista van je favoriete koffietentje ook altijd doet, heb je natuurlijk wel de juiste spullen nodig. Het belangrijkste is een koffiemachine. De meeste mensen kiezen voor thuis een volautomatische koffiemachine. Hiermee kun je namelijk in een handomdraai verse bonenkoffie maken.

Op een luxe koffiemachine kun je allerlei dingen instellen. Een belangrijke instelling is de maalgraad, want dit heeft invloed op hoe intens de koffie smaakt. Zet je de maalgraad op ‘fijn’, dan wordt de koffie intens en bitter. Deze instelling is erg geschikt voor een espresso. Houd je meer van een americano? Zet de maalgraad dan op ‘grof’, want dan wordt de koffie minder bitter en meer zuur.

Barista’s kunnen altijd heel mooi melkschuim op de koffie maken. Heb jij thuis ook altijd dat het na een paar seconden inzakt? Niet meer als je het op deze manier doet! Als eerste is het belangrijk dat je volle melk gebruikt. Hier zitten namelijk genoeg eiwitten in om het schuim stevig te laten staan. Verder mag de temperatuur van de melk nooit boven de 70 graden komen, want dan verbrandt het. Wel moet het warmer worden dan 60 graden. Als de melk op temperatuur is, tol je het rond in de schenkkan en tik je deze een aantal keer op het aanrecht. Dit zorgt ervoor dat de luchtbellen eruit gaan.

Nu heb je goed melkschuim, maar je wilt natuurlijk ook een mooi vormpje maken! Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt, je moet gewoon vaak oefenen. Een hartje is één van de makkelijkste vormpjes om mee te beginnen en je maakt het zo: Begin hoog met schenken en doe dit in een constante beweging. Zo zorg je ervoor dat de melk onder de koffie komt. Wanneer je kopje tot ⅔ vol zit, breng je de schenkkan naar beneden en komt de melk op de koffie te liggen. Hiermee maak je het hartje. Schud een beetje heen en weer en eindig door de schenkkan omhoog te halen en dwars door het figuurtje heen te schenken. Als het goed is heb je nu een mooi hartje!

Ging dit je iets te snel? Kijk dan dit filmpje om te zien hoe je het doet:

Heb je inmiddels al zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Aarzel dan vooral niet! Pak de melkkan erbij en maak een feestje van elke vroege ochtend!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here