Sluit de kerst af met deze superschone kerstsong! (o.l.v. vrouwelijke dirigent)

0
216

The Ottawa Bach Choir is opgericht in 2002 door Lisette Canton (nomen est omen) en zij zingen de mooiste liederen uit alle periodes van de muziekgeschiedenis, maar het oeuvre van Johan Sebastian is de focus van hun repertoire. Door zowel de scholing van de stemmen als wel de emotie in de muziek, bereiken ze een zeer hoog niveau en is het Ottowa Bach Choir veelgevraagd zowel in Canada als daarbuiten.

‘Es ist ein ros entsprungen’………. Oorspronkelijk stond de roos symbool voor Maria, zoals ook uit de oorspronkelijke tekst blijkt. In het lied wordt gezinspeeld op de tekst van de profeet Jesaja 11:1: ‘En er zal een rijsje voortkomen uit de tronk van Isaï en een scheut uit zijn wortelen zal vrucht dragen….’

De zinsnede: ‘van u zingt Isaias, van ‘t bloemken dat gij bracht’ verwijst weliswaar naar de geboorte van Christus, maar toont tevens aan dat de oorspronkelijke tekst aan Maria was gericht.

De bekendste zetting is van Michael Praetorius, die het in 1609 op notenbalken schreef. De melodie stamt vermoedelijk al uit 1599, namelijk die van het Speyerer Gesangbuch. Wonderschoon lied. De instrumenten zijn dus de menselijke stembanden onder leiding van deze geweldige vrouwelijke dirigent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here