Marie Kondo is een hit op Netflix: hoe ouderwetse orde en reinheid zomaar lekker kunnen zijn

0
201

‘Tidying Up With Marie Kondo’ is dé nieuwe hit op Netflix. De Japanse (het land van leegte en discipline) opruimgoeroe is al enige jaren een hit in Amerika, het land van spullen, spullen en nog meer spullen verzamelen.

Opgeruimd
Maar Marie Kondo leerde met haar boek ‘Opgeruimd!’ ruim 30 landen hun huizen te kuisen is zij een fenomeen. Haar methode, kortweg KonMari, ging in 2014 viraal, mede dankzij haar grappige uitspraken als: ‘rol je sokken niet op in bolletjes, want daar worden ze gestrest van’. Wie googelt op foto’s van ‘konmari’ of ‘konmarimethod’ wordt overspoeld door duizenden plaatjes van heerlijk van geordende boekenkasten, kleerkasten en woonkamers.

Multimiljonaire
Het legde haar geen windeieren: ze werd multimiljonair met haar orde en reinheid. Haar 2e boek ‘Spark Joy’ uit 2017 is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en te organiseren. Een belangrijk onderdeel bij het wegdoen van dingen die je niet meer gebruikt of draagt is dat je de voorwerpen bedankt voor wat ze wél voor je hebben gedaan.

Wegdoen en sorteren
Vervolgens: sorteren. Stel je voor: een lade met op kleur gesorteerde sokken, een kast met kleding op lengte en een plank vol perfect gevouwen t-shirts. Geen rondslingerende boeken, tijdschriften en andere meuk meer en in je keukenkastje kun je alles op de tast vinden: want alles heeft een eigen plek.

Afkicken maar
Als je naar haar serie kijkt, lijkt het haast wel een afkick-programma. Net als eten, drinken, gokken, roken drinken, seks, snuiven, slikken en spuiten, kan ook ‘verzamelen’ een verslaving zijn, die weinig positiefs brengt, als alleen maar: meer troep. Ontspullen is heerlijk. Ik ben dus fan! Ook van de ietwat ‘tuttige’ Marie Kondo zelf. Ze is een soort van cultheldin aan het worden. En ze bezorgt mensen een hoop ‘Spark Joy’…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here