Blijvend verminkt worden met zoutzuur in tijden van Instagram en Tinder (IFFR)

0
275

Verminkingen met chemische zuren zijn een vorm van eerwraak, die wel toegepast worden op vrouwen in landen als India, Pakistan en Bangladesh. Maar met de migraties is dit pijnlijke fenomeen ook tot Europa doorgedrongen. En dat in een wereld van ‘het perfecte plaatje’……….

Afgewezen ex
Zuuraanvallen worden bijna altijd uitgevoerd door mannen en gebruikt tegen vrouwen. De chemische stof die daarbij deze gebruikt wordt is meestal zoutzuur, dat gemakkelijk te verkrijgen is. Omdat het ernstige verminkingen veroorzaakt, maar niet dodelijk is, is dit een populair wapen tegen vrouwen die seksuele avances en huwelijksaanzoeken van mannen afwijzen. Deze ernstige, voor altijd zichtbaar geweld tegen vrouwen, wordt vaak niet geclassificeerd als huiselijk geweld, omdat ze meestal buitenshuis plaatsvinden.

Vooral in Londen
Op een festival zag de Nederlandse cineaste Sacha Polak een jonge vrouw met brandwonden in haar gezicht. “Ik keek naar haar en keek meteen weer weg. Ik zag dat veel mensen hetzelfde deden.” Sacha¬†hoorde in Engeland verhalen over zoutzuuraanvallen, die vooral in Londen veel voorkomen. “Ik wilde een film maken over de jeugdcultuur van nu. In deze tijd van Instagram en Tinder, waarin het zo erg gaat om uiterlijk, dan moet zoiets heel naar zijn.”

IFF Rotterdam
Woensdag gaat de 48e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) van start met haar film ‘Dirty God’. Volgend weekend draait die op het prestigieuze Sundance Film Festival in de Verenigde Staten, een primeur voor een Nederlandse film. Het gaat over een jonge vrouw die haar leven weer moet opbouwen nadat ze slachtoffer werd van zo’n zuuraanval. “Het was voor mij belangrijk dat het over de nasleep van zo’n gebeurtenis zou gaan, en dat je de aanval zelf niet zou zien”, aldus Sacha Polak bij de NOS.nl

Casting
De film speelt zich af in Londen en heeft een volledig Britse cast. De maakster overwoog om in Nederland te draaien. “Maar die zoutzuuraanvallen vinden echt vooral in Londen plaats, dus dan zou het een heel ander verhaal worden.” Voor de hoofdrol werd de 23-jarige Britse verpleegster Vicky Knight gecast, die zelf als kind ernstig verbrandde. Een debuut. Sacha koos bewust voor een onervaren actrice. “Je kan een beroemde actrice in de make-up stoppen of je kiest voor iets echters en rauwers.”

Dirty God
De titel ‘Dirty God’ roept natuurlijk ook vragen op. Sacha Polak: “Mijn gedachte was dat iedereen recht heeft op een goede, lieve God. Een God die het goed met je voor heeft. Hoofdpersonage Jade heeft het gevoel dat haar God dat niet heeft.”

Omdat er nog geen trailer beschikbaar is van deze film, hieronder een ander voorbeeld. De Indiase Reshma raakte in 2014 zwaargewond bij zo’n zuuraanval. Ze was op weg naar school toen haar schoonfamilie haar zoutzuur in haar gezicht gooide. Ze verloor haar linkeroog en heeft derdegraads brandwonden op haar gezicht, handen en borst. De 18-jarige maakte een video voor de campagne ‘Make Love Not Scars’. De organisatie wil dat zuur niet meer gemakkelijk te verkrijgen is in de Indiase winkels.”Zoutzuur is net zo gemakkelijk te verkrijgen als lippenstift”, aldus Reshma in het filmpje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here