Expo ‘Vrouw als spil van het verzet’ wegens succes verlengd

0
281

De tentoonstelling ‘Vrouw als spil van het verzet’ in het Nationaal Onderduikmuseum is vanwege overweldigende belangstelling verlengd tot eind augustus. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In deze expo staan juist de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren.

Op naar de Achterhoek
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.

Tante Riek
Zo is er, naast allerlei andere vrouwen, aandacht voor Heleen Kuipers- Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Kunstenares Thea Zweerink heeft de verschillende vrouwen geportretteerd en een ‘eigentijds’ gezicht gegeven.

En na de oorlog
De vertellingen van 9 moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Mariëlle van Uitert (oorlogsfotograaf ) worden in het museumcafé van het Onderduikmuseum gepresenteerd.

De overlevenden
De expositie ‘Palet van Verzet‘ is te zien in Nationaal Museum Kamp Vught. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden 24 vrouwen geportretteerd. 5 daarvan zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). Genoeg tips dus voor dagjes op stap in de voorjaarsvakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here