Vakantietip: Heb jij deze ge-wel-di-ge 1001 vrouwen reeds gezien?

0
274

De rol van vrouwen in de geschiedenis is een thema dat historici al decennialang bezighoudt. Waar eerder werd gedacht dat vrouwen – uitzonderingen daargelaten – geen of nauwelijks invloed hadden, tonen recente publicaties, zoals die van Els Kloek, een totaal ander beeld. Mannen schreven de geschiedenis en daardoor ging die ook vaak over mannen. Vrouwen hebben bij belangrijke gebeurtenissen wel degelijk een bepalende rol hebben gespeeld, zij het vaak op de achtergrond en/of zij zwegen over hun (helden-)daden……

Hoogste tijd voor HERSTORY
Ook over historische vrouwen die een mythische afmetingen kregen toebedeeld, omen steeds meer realistische feiten boven tafel. Zo was Cleopatra, door mannen beschreven als de bloedmooie mannenverslinder, destijds een intellectueel die vele talen sprak en niet perse bijster aantrekkelijk. Beentjes op de vloer dus. Daarom is er meer HIS-Story, dan HER-Story.

Uit een recente eeuw
Als vervolg op haar tot ‘beste geschiedenisboek aller tijden’ uitgeroepen ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’ (2013) presenteerde historica Els Kloek afgelopen najaar haar 2e werk: ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ met daarin letterlijk 1001 biografieën van overleden vrouwen die (recent) leefden in de 20ste eeuw.

Bijzondere vrouwen bij de vleet
Hieruit selecteerde Els samen met het Amsterdam Museum een kleine 200 vrouwen met wie je van dichtbij kennis kunt maken; de bezoeker leert hun verhalen kennen en ontdekt wat hen zo bijzonder maakt(e). Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend. Het waren politica’s, feministen, wetenschapsters, zusters, onderwijzeressen, sportvrouwen, directrices of vrijheidsstrijdsters. Ze deden iets voor het eerst, of ze deden iets het beste. Ze streden voor rechten, ze veroverden het publieke domein, ze zaten in het verzet, of juist bij de NSB, ze pleegden aanslagen, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen.

Te zien
In de tentoonstelling zijn naast portretfoto’s van de vrouwen vele objecten te zien. Veel daarvan leent het Amsterdam Museum van bruikleengevers als Atria, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Het Florence Nightingale Instituut, de Koninklijke Verzamelingen en de Bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ook werden er voor de tentoonstelling veel objecten in bruikleen gegeven door particulieren.

Stoere expo
Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto’s vertellen steeds het verhaal van een van de 1001 vrouwen, over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde. Het zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen, waardoor de bezoeker in bijna direct contact met de betreffende vrouw komt. Er zijn ook objecten te zien die iets vertellen over haar betekenis: een boek dat zij schreef, poppenkastpoppen waarmee zij optrad of een microscoop die zij produceerde. Irma Boom, die ook het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ vorm gaf, maakt het ontwerp van de tentoonstelling. Zij kiest voor een stoer ontwerp, dat aansluit bij het onafhankelijke karakter van de vrouwen.

Nog tot 10 maart. Hop op naar het Amsterdam Museum, middenin de Kalverstraat. Vrouwen en mannen en ook voor kinderen zeer zeker de moeite waard! Jip Heijmerink & Blijde Ligthart van My daily shot of culture gingen je voor en maakten deze leuke vlog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here