Allereerste Ribbius Peletier Penning is voor Devika Partiman van ‘Stem op een Vrouw’

0
179

De allereerste Ribbius Peletier-penning wordt volgende week uitgereikt aan Devika Partiman. Deze 31-jarige Amsterdamse is initiatiefneemster van de stichting ‘Stem op een Vrouw’. De prijs is een onderscheiding van vrouwen die een belangrijke bijdrage leveren aan de Noord-Hollandse politiek. Devika Partiman is in 2017 met haar initiatief begonnen met het volgende strategische plan: Veel kiezers stemmen automatisch op de hoogst geplaatste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen; de eerste vrouw op de lijst komt er meestal sowieso wel in. De truc is: kijk lager op de lijst: juist die kandidaten hebben voorkeurstemmen nodig.

Concreet resultaat
Dat idee pikte ze op in een museum in Suriname. Door de wijze waarop zij bekendheid heeft gegeven aan dit idee, heeft zij veel impact op de positie en rol van vrouwen in de politiek in Nederland, vindt de jury van de prijs. De verkiezingscampagnes van ‘Stem op een vrouw’ hebben bovendien concreet resultaat opgeleverd: er worden meer vrouwen in de democratisch gekozen lichamen in onze maatschappij gestemd. Devika Partiman zorgt met haar initiatief voor de aanmoediging van vrouwen om actief te worden in de politiek.

Vrijwillig
Zij reikt met de organisatie van evenementen en verkiezingsdebatten de instrumenten aan om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid en zij maakt de vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar. De jury roemt voorts de wijze waarop Devika Partiman vormgeeft aan haar ideeën briljant. Bovendien zien juryleden haar als een inspirerend voorbeeld door haar intrinsieke motivatie voor de goede zaak. Dat Devika zich vrijwillig inzet voor Stichting ‘Stem op een Vrouw’ met zoveel zichtbaar enthousiasme en zonder het idee te claimen voor zichzelf, getuigt van generositeit. Bovendien laat ze met haar speeches en werkzaamheden het belang zien van het werk van maatschappelijke organisaties en activisme voor de goede zaak.

Doel
De jury voor de Ribbius Peletier-penning bestaat de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, Elske Doets, directeur van Doets Reizen, journaliste Hadjar Benmiloud van vileine.com en Liza Mügge, politicologe en directeur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality. Provinciale Staten van Noord-Holland stellen de Ribbius Peletierpenning in om 100 jaar vrouwenkiesrecht te gedenken. Vanaf 2019 tot en met 2023 ontvangt elk jaar een andere persoon deze penning.

De naamgeefster van de prijs
Liesbeth Ribbius Peletier werd in 1946 de eerste vrouwelijke gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie. In 1932 richtte ze in Bennekom het vormingscentrum ‘De Born’ op voor arbeidersvrouwen, dat ze grotendeels financierde. In 1956 hield ze als VN-vrouwenvertegenwoordiger een speech voor de Verenigde Naties. In april 1958 werd ze het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State. Liesbeth Ribbius Peletier overleed in 1989.

Praktisch
De onderscheiding wordt uitgereikt op donderdag 7 maart aanstaande in het Provinciehuis Haarlem van 16:00-18:00 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here