Er valt nog veel te winnen voor vrouwen in de kunst & cultuur

0
412

Bij Nederlands grootste popfestivals is het droevig gesteld: slechts 3% (!) van de hoofdacts is vrouw. In de Nederlandse literaire canon is 16% van de werken van de hand van een vrouw, 17% van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw en 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea zijn door vrouwen gemaakt. “We missen veel moois en belangrijks wanneer het werk van vrouwelijke makers geen podium krijgt”

Scheve podia
Aldus concludeert Mama Cash naar aanleiding van een onderzoek dat op hun verzoek gedaan is door Pauline Salet en Astrid Kerchman. Zij deden een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. Om vergelijkbare cijfers te krijgen deze data werden er ook eigen tellingen uitgevoerd.

Turven is belangrijk
In veel disciplines van de kunst & cultuur is de afgelopen jaren de (scheve) genderverhouding gemeten. Ondervertegenwoordiging op basis van andere kenmerken zoals kleur is tot nu toe veel minder in kaart gebracht. Nancy Jouwe, cultuurhistoricus en bestuurslid van Mama Cash, benadrukt in de Volkskrant het belang van turven: “Dan weet je waar je het over hebt. Er wordt te makkelijk gezegd: ‘wij kijken naar kwaliteit’. Maar dan krijg je niet zulke scheve verhoudingen.”

Het goede nieuws:
Gelukkig is er ook reden tot voorzichtig optimisme. 6 bekende Nederlandse uitgeverijen verwachten dit voorjaar 265 boeken uit te geven, waarvan 41% door vrouwen is geschreven. Een telling onder vooraanstaande kunstgaleries laat zien dat hun bestand uit 42% vrouwen bestaat.

Festival Women Only
Mama Cash organiseert op de aanstaande Internationale Vrouwendag voor de 4e x op rij het Feminist Festival. 8 maart is de spotlight gericht op het werk van feministische kunstenaars en activisten. Met o.a. Raquel van Haver (winnares van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst), Panmela Castro (Braziliaanse activist en graffiti artiest), Clarice Gargard (VN Vrouwenvertegenwoordiger) en vele anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here