Functioneer jij ook minder tijdens je menstruatie? Laat je nakijken!

0
201

1 op de 3 Nederlandse vrouwen kan niet optimaal functioneren tijdens haar menstruatie. Sommigen zijn niet in staat tot sporten, anderen moeten zich zelfs maandelijks ziek melden. In de meeste gevallen hebben vrouwen last van heftige buikpijnen, psychische klachten, moeheid en rugpijn. Echter: dit is niet normaal!

Groot(s) onderzoek
Aldus de wetenschappers van het Nijmeegse Raboud Ziekenhuis, die een studie uitvoerden onder 42.000 vrouwen tussen de 15 en de 45 jaar, dat vandaag is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology,  Nog nooit eerder werd zo’n groot onderzoek uitgevoerd naar de menstruatie van Nederlandse vrouwen.

Zwijgen
De helft van de duizenden vrouwen met maandelijkse klachten, praat hier nimmer over, terwijl dit juist wordt aangemoedigd door de gynaecologen die betrokken waren bij dit onderzoek. Volgens hen kan zwijgen tot onherstelbare schade leiden, doordat er bepaalde aandoeningen over het hoofd kunnen worden gezien.

Endiometriose
Een voorbeeld daarvan is endometriose, dat bij 1 op de 10 vrouwen treft. Dit kan leiden tot vreselijke buikpijnen, zwaar bloedverlies, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en zelfs tot onvruchtbaarheid. Goede raad: er zijn steeds meer gespecialiseerde poliklinieken voor menstruatieklachten.  Blijf er niet mee rondlopen!

Illustratie:
Saskia van Ommen vertelt in dit boek vanuit zowel persoonlijke ervaringen, research en interviews over hoe vrouwen met hun lichaam kunnen omgaan tijdens hun cyclus. De fysieke en mentale ongemakken, die vaak niet besproken worden, belicht zij op een luchtige manier. Na jarenlang zelf last te hebben gehad van haar ongesteldheid en de gedachte dat dat normaal was, werd het Saskia op een gegeven moment echt te gek. Dit is toch niet hoe ik mijn leven hoef te leven als vrouw? Met dat idee sprak ze met vriendinnen, deed onderzoek, experimenteerde op zichzelf en bleef vragen stellen. Van daaruit ontstond haar blog, maakte ze een quiz en ontving zo nog meer reacties en verhalen over iets dat alle vrouwen meemaken in hun leven: de menstruatiecyclus. Toch bleef ze een taboe voelen: vrouwen mailden haar persoonlijk maar reageerden niet via social media, of gingen zachter praten wanneer het onderwerp op tafel kwam. Reden voor Saskia om een normaal gesprek op gang te brengen. Een boek voor alle moeders, dochters, zussen, tantes etcetera en zeker ook voor alle mannen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here