Arianna Huffington: Hoe je je slaap inzet als geheim wapen

0
923

Het is vandaag World Sleep Day. En dat is niet zo gek, want slapeloosheid is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Dat is ongezond voor lichaam én geest. Als de huid bijvoorbeeld niet de tijd krijgt om te herstellen, is dat vaak na 2 te korte nachten al zichtbaar: grauw, droog en wallen onder de ogen. Maar ook prikkelbaarheid, een slecht geheugen, stress, chronische vermoeidheid, angsten, obesitas en depressieve klachten kunnen het gevolg zijn van te weinig uren in dromenland.

Harde cijfers
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan vergeleken de slaapgegevens van 5450 mensen uit meer dan 100 landen. Die informatie werd verzameld met de smartphone-app Entrain, ontwikkeld om mensen te helpen een jetlag te voorkomen. Daaruit blijkt dat Nederlanders met gemiddeld 8 uur en 12 minuten slaap de langste nachtrust hebben van de wereld. Japanners komen er volgens het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, het bekaaidst vanaf: die hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust.

Vrouw met een missie
Gemiddeld slapen vrouwen een halfuur meer dan mannen. Een goede zaak, volgens Arianna Huffington. Zij trekt ten strijde tegen het hippe imago van succesvol zijn en weinig slapen. De mede-oprichtster van de Huffington Post schreef het boek ‘The Sleep Revolution’, waarin ze uitlegt wat de oorzaken en gevaren van slaaptekort zijn en hoe het beter kan.

Succes
“We slapen systematisch te weinig”, zegt Huffington, “in de verkeerde overtuiging dat succes het resultaat is van de tijd die we in ons werk stoppen. Een gevaarlijke overtuiging, want succes resulteert immers uit het soort tijd dat we in ons werk stoppen, en meer bepaald het verband tussen de kwaliteit van je werktijd en de vrije die je overhoudt.”

Hoezo stoer?
Arianna Huffington heeft het over timemacho’s: weinig slapen is in onze samenleving iets geworden om stoer over te doen. Mannen en vrouwen voor wie het bon ton is om het drukdrukdruk te hebben, zelfs na middernacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here