Zo stem je vandaag solidair en strategisch op een vrouw!

0
187
Illustratie: FAMnetwerk

Vandaag mogen (maar wie wil dat nou niet?) alle Nederlanders van 18 jaar hun stem weer laten ‘horen’. Wanneer je naar het kieslokaal bij jou in de buurt gaat, krijg je 2 stemformulieren. We mogen kiezen voor de leden van de Provinciale Staten en voor die van het algemeen bestuur van  het Waterschap. De leden van Provinciale Staten kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Dat gebeurt in mei 2019. Belangrijk bij dit alles is: de helft van de Nederlandse bevolking is vrouw, maar gek genoeg bestaan onze volksvertegenwoordigingen nog lang niet uit de helft vrouwen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de gendergelijkheid toeneemt. Alleen door op een vrouw is niet voldoende Wat dan wel?

Kijk verder dan je neus lang is
Tijdens vorige verkiezingen leerden we dat een stem aan de eerste vrouw op de lijst weinig tactisch is: deze was immers al praktisch verzekerd van een zetel. Het loont meer om op een vrouw lager op de lijst te stemmen. Maak dus een vakje rood voor de naam van een vrouw die hem harder kan gebruiken. Wordt een partij bijvoorbeeld ingeschat op 5 zetels en is de nummer 6 een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze de zetel krijgt. Dat is het advies van Devika Partiman.

En zowaar: het helpt!
Deze 31-jarige Amsterdamse is initiatiefneemster van de stichting ‘Stem op een Vrouw’. Veel kiezers stemmen automatisch op de hoogst geplaatste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen. De truc is: kijk lager op de lijst: juist die kandidaten hebben jouw voorkeurstem nodig. Dat idee pikte Devika op in een museum in Suriname. Door de wijze waarop zij bekendheid heeft gegeven aan dit idee, heeft zij veel impact op de positie en rol van vrouwen in de politiek in Nederland, vond ook de jury van de Ribbius Peletier-penning. Daarom was Devika deze maand de eerste die deze prijs in ontvangst mocht nemen. De verkiezingscampagnes van ‘Stem op een vrouw’ hebben namelijk concreet resultaat opgeleverd: er worden meer vrouwen in de democratisch gekozen lichamen in onze maatschappij gestemd. En Devika Partiman zorgt met haar initiatief voor de aanmoediging van vrouwen om actief te worden in de politiek.

Hou op met ‘dat je niet op iemands geslacht stemt’
Wie staan er op de lijst voor de gemeenteraad en voor welke partij ga je? Stem bewust op een politica die bij jouw overtuiging past. Momenteel wordt er vaak gestemd op partijen of personen waarvan kiezers denken dat ze hen vertegenwoordigen, maar die niet op ons lijken. Doe je dat wel, dan heb je automatisch een meer diverse politiek: qua gender, qua seksuele voorkeur, qua huidskleur en qua religie en/of levensovertuiging. Een heuse afspiegeling van de maatschappij dus en dat heeft tot gevolg een beleid dat vredelievender is.

Eeuwfeest?
Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat voor Nederlandse vrouwen het kiesrecht werd ingevoerd en dus een stem hebben gekregen. Een stem die alleen maar luider wordt, maar we zijn er nog lang niet. Bij de Provincie en de Eerste Kamer is nu slechts 1/3 vrouw en bij de waterschappen is krap 1/4. Daar gaan we dus vandaag wel verandering in aanbrengen, want pas als iedere kiesgerechtigde vrouw op een vrouw in de politiek stemt, is er sprake van een echt feestje. Zo denken onze ‘kiesdebutantes’ erover en dat geeft deze burger absoluut moed……..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here