Iris Apfel: de hipste bejaarde op aarde

0
452

Een nieuwe lente, een nieuwe zonnebril. Vandaag kocht ik nog maar eens een Iris Apfel-modelletje. ‘Een wat, een wie?’, denken sommigen onder u. Anderen kennen deze verschijning wellicht van het blog, het boek en de documentaire ‘Advanced Style’ over de hippe oldies in The Big Apple. Maar het (inmiddels bijna een eeuw lange) leven van Iris Apfel is op zichzelf al boek- en film-waardig. In The Big Apple is de interieurontwerpster, zakenvrouw en ‘geriatrisch mode-icoon’ een waar fenomeen. De welbespraakte brillendraagster is een must see op elk cultureel event……

Docu-waardig
In 2014 maakte de toen ook al bijna 90-jarige beroemde documentairemaker Albert Mayslesere een documentaire over deze kleurrijke vrouw. Het werd zijn laatste project. In de rolprent komen we van alles te weten over Iris. Over haar lange, liefdevolle en reislustige leven met haar man en zakenpartner Carl Apfel. En over hoe har – weliswaar grote – bijrol in de interieurwereld plaatsmaakte voor een hoofdrol in de mode. Dat is vooral te danken aan de expositie ‘Rara Avis: Selections from the Iris Apfel Collection’, die in 2005 de zalen van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art sierde.

Kleur
De Joodse Apfel werd in 1921 geboren als Iris Barrel. Ze was enig kind. De familie van haar vader werkte in de glas in loodindustrie: daar ontstond haar liefde voor kleurrijk. En haar in Rusland geboren moeder bezat ook nog eens een kledingwinkel. Iris studeerde kunstgeschiedenis aan de New York-universiteit en ging naar de kunstacademie op de Wisconsin-Madison-universiteit. Als jonge vrouw werkte ze voor het toonaangevende blad ‘Women’s Wear Daily’ en voor interieurontwerpster Elinor Johnson. Ze was daarnaast de assistent van illustrator Robert Goodman.

70 jaar met haar grote liefde samen
In 1947 ontmoette ze de textielhandelaar Carl Apfel (1914-2015), met wie ze een jaar later huwde. Het echtpaar richtte in 1950 het textielbedrijf Old World Weavers op en decoreerde o.a. ook het Witte Huis en het Metropolitan Museum of Art. Iris Apfel kocht tijdens verre reizen niet-Westerse kleding en droeg deze na thuiskomst geregeld op chique feesten. Het stel ging in 1992 met pensioen.

Paradijsvogel
Uit het portret van documentairemaker Albert Maysles, blijkt dat iedereen iets van deze vriendelijke paradijsvogel wil; van een advies of een ontwerp tot kennisoverdracht. Haar telefoon gaat de hele dag af en ze is nog altijd springlevend. Ofwel ‘verticaal’, zoals ze het spottend noemt. Iris Apfel wordt gevolgd tijdens haar dagelijkse bezigheden buiten de deur en binnenin haar kleurrijke smaakvolle woonambiance, bomvol kunstschatten en curiosa.

Mode-icoon
Met de uitzonderlijke kledingcollectie die zij in de afgelopen decennia verzamelde, haar brede, culturele kennis en creativiteit vormt ze een intrigerende protagoniste. Beelden van het dagelijks reilen en zeilen van deze wereldse dame worden gelardeerd met opnames van televisieoptredens, oude foto’s en prachtige 16-mm reisopnames van haar inmiddels op 100-jarige leeftijd overleden echtgenoot Carl.

Kijken dus
Ik ben fan, maar dat had je al begrepen. Ik maakte zelfs een speciale Pinterest-pagina van Iris Apfel. Staat garant voor veel kleur. De documentaire IRIS is via diverse streamingsdiensten te bekijken. Een heuse aanrader, waarvan je in een goed humeur komt, hoop houdt voor je oude dag en kunt glimlachen om de oneliners (‘More is more and less is a bore’) van deze ‘kleurrijkste bejaarde op aarde’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here