Wat zou Cleopatra doen?

0
198
Wat zou Cleopatra doen?

Feminisme is hot en hip. Daar moeten we alleen maar blij mee zijn. De modehuizen DIOR en CHANEL lieten de afgelopen jaren hun modellen al in demonstraties lopen en hulden de prachtmeiden in shirts met emancipatoire teksten. Het verbetene, het zure, het zogenaamde ‘mannenhatende’ randje is eraf. Dat heeft niet alleen te maken met de tijdgeest of de andere aanpak, maar ook met de jonge mannen van nu. Die zijn veelal opgevoed door sterke moeders die hun eigen broeken ophielden. Er is eindelijk ook aandacht voor historische en heroïsche vrouwen. Het Britse schrijversduo Elizabeth Foley & Beth Coates verzamelden levenslessen van 50 deze rolemodels onder de titel ‘Wat zou Cleopatra doen?’

Powervrouwen
Elizabeth en Beth leerden elkaar kennen in 2002, toen ze allebei nog assistent-uitgever waren. Sindsdien hebben ze samen Italiaans geleerd, marathons gelopen én daarover boeken geschreven. Het idee voor hun laatste boek kregen ze toen er verschillende vrouwenmarsen werden georganiseerd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er werd toen op zó een negatieve manier gepraat over vrouwen, dat vrouwenhaat bijna weer hip leek. En daar waren ze terecht bezorgd over.

Beyoncé
Om zichzelf gerust te stellen, verlegden ze hun focus naar vrouwen uit de geschiedenis, die zich niet klein lieten krijgen. Zo ontstond het idee om verschillende inspirerende biografieën te bundelen. Die gaven ze de titel ‘What would Boudicca do?’ mee, naar analogie van ‘What would Beyoncé Do?’ Omdat de Keltische koningin vooral onder Britten bekend is, is voor de internationale titel gekozen voor Cleopatra.

Wat zou Annie M.G. doen?
Voor jezelf opkomen, wel of geen kinderen krijgen, het vinden van een mentor, gedumpt worden, worstelen met je uiterlijk, met roddels omgaan, scheidingen en familieruzies. Hoe gingen Cleopatra, Boudica, Koningin Victoria, Aletta Jacobs, Dorothy Parker, Annie M.G. Schmidt en 45 andere powervrouwen om met dillema’s en uitdagingen waar vrouwen van nu nog steeds dagelijks mee worstelen?

Niets nieuws onder de vrouwenzon
Cleopatra’s visie op familie-rivalen, Mae West over een positieve kijk op je lichaam, Frida Kahlo over hoe je je eigen merk en stijl ontwikkelt, Catherine de Grote over hoe met roddels om te gaan, Agatha Christie over gedumpt worden door je echtgenoot, Hedy Lamarr over ondergewaardeerd worden. Ook carriere-planning, vriendinschappen, eenzaamheid, financiën en politieke engagement komen aan de orde. Al deze hordes in het leven zijn niet specifiek van nu. Duizenden en duizenden vrouwen gingen ons immers al honderden jaren voor. Te lezen in ‘What would Boudicca do?’ Sinds deze maand in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Wat zou Cleopatra doen?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here