Radio is weer booming dankzij deze ‘podcastende’ vrouwen

0
183

Wanneer er nieuwe media ontstaan, is er altijd angst dat het oude vertrouwde verdwijnt. Maar toen de radio kwam, verdwenen de kranten niet en toen de TV haar intrede deed, ging de radio gewoon verder. Zelfs met de komst van internet stierven de oudere communicatievormen niet uit. Sterker nog: de digitale snelweg stelt ons in staat om al die media middels 1 apparaat te consumeren. Gewoon met je laptop op schoot of je smartphone in de hand. Frappant is dat radio anno 2019 weer helemaal hip en booming is. Dankzij de podcasts en het leuke is: vrouwen spelen hierin een bepalende rol…….

Vrouwentrio
Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen tijdens hun studie Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Het gevoel toen hun docent in 2014 op ‘play’ drukte, staat hen haarscherp voor de geest. Magisch, zo beschrijft het drietal het moment waarop ze voor de allereerste keer naar een podcast luisterden, zo vertellen zij in een interview met dagblad TROUW.

Podcast betovert
Voor de Belgische Nele Eeckhout en Siona Houthuys ging een wereld open, net als voor hun Nederlandse medestudent Mirke Kist. Niet alleen begrepen ze plots dat er met het audiogenre wel degelijk brood te verdienen viel, de podcast betoverde hen. À la minute werden ze meegesleurd in de non-fictieve vertellingen van de rondgalmende stemmen. Deze passie werd in 2015 gebundeld in in hun collectief SCHIK.

Nieuwe radiorevolutie
De vrouwen maken audioverhalen voor thuis en op locatie. In radiodocumentaires, podcasts, sounddesign en live performances zoekt ze naar de grens tussen verhaal en ervaring, de grens tussen radio en theater. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de podcast-revolutie al een tijdje aan de gang, SCHIK wil samen met andere radiomakers eenzelfde beweging in het Nederlands taalgebied op gang brengen.

Gelauwerd
De vrouwen maakten in samenwerking met VPRO reeds de podcasts ‘Roes’ en ‘BOB’. Die laatste werd zelfs gelauwerd met de journalistieke prijs ‘De Tegel’, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon.

Oorzaken
Om nog meer luisteraars over de streep te trekken staat SCHIK dit weekend met een voorstelling op het podcastfestival ‘Oorzaken’ in Amsterdam. Dat is een driedaagse ode aan de podcast met op diverse locaties live-podcastshows, audiotours en hoorspelen.

Leerzaam en troostend
De snelheid van sociale media heeft ook impact, benadrukken de vrouwen van SCHIK. “Daar draait het om korte filmpjes, flitsbeelden, waar je haastig langs scrolt. De podcast kan dienen als tegengif, denken de vrouwen. Mirke Kist legt uit: “Het is een traag online-medium, waarin veelal uit persoonlijk oogpunt verhalen worden verteld die iets over de wereld zeggen. Zelf vind ik podcasts vaak leerzaam, maar ook troostend, je ontdekt dat anderen net als jij worstelingen kennen.”

Nu luisteren:
De 6-delige podcast ‘Bob’ is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen of de fantasie van een dementerende vrouw?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here