TV-tip: Waar zijn de echte mannen van vroeger gebleven?

0
361

Nee ik ben niet ineens anti-feministisch geworden. De titel boven dit bericht is een grapje. Het is een uitdrukking van een vriendin van mij die dat riep als haar puberzoon zijn band niet geplakt kreeg of als zijzelf de boormachine ter hand moest nemen, omdat vriendlief er een bende van maakte. Wat wel het geval is ~ en waar wij vrouwen niet omheen moeten lachen of praten ~ is dat invulling van het begrip ‘mannelijkheid’ anno nu totaal anders is dan een halve eeuw terug. Inmiddels weten we dat iedereen zowel ‘vrouwelijke’ als ‘mannelijk’ kenmerken heeft en dat die aanduidingen ook maar gegroeid zijn uit hele oude rolpatronen. Die veranderen (gelukkig) behoorlijk hard op het moment. Cineaste Sunny Bergman dook ook in het onderwerp……

Help mijn man is van ’t padje
Is de man zelf in verwarring over zijn rol? Wereldwijd wordt erover gediscussieerd. Door mannen die uit het mannenharnas willen ontsnappen maar ook door mannen die het liefste weer terug willen naar de oude man/vrouw-verhoudingen. Zo vinden de fans van de omstreden psycholoog Jordan Peterson dat de maatschappij veel te veel is gefeminiseerd.

Mannelijke empathie?
In de 20ste eeuw hebben feministen de vrijheid bevochten voor de vrouw, en daarmee haar emancipatie. Is het nu tijd voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man? Als het aan Sunny Bergman ligt wel. “Uit mijn persoonlijk filmessay blijkt dat kwetsbare emoties als angst en verdriet nog altijd worden gezien als slap en niet mannelijk. Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe. En voordat ik allemaal boze mannen aan de lijn krijg: ‘Man Made’ is een analyse van het construct mannelijkheid, geen kritiek op de individuele man.”

Nature of nurture?
Sunny begon haar zoektocht dichtbij huis met haar partner en familie. Zijn diepgewortelde ideeën over mannen als niet-emotionele, sterke, competitieve en nuchtere wezens biologisch bepaald? Of sturen vooral maatschappij en opvoeding onze blik of gedrag? Samen met haar partner laat ze een hersenscan maken en spreekt ze met een neurowetenschapper over het al dan niet bestaan van fundamentele verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen.

Testosteron testen
Ze gaat op zoek naar antwoorden bij studenten en zondagsvoetballers, maar ook bij mensen die bezig zijn aan de transformatie om man te worden. Hoe zien zij hun mannelijkheid? Ze laat het testosteron van mannen uit diverse groepen testen: van politieman tot dragqueen en van rugbyspeler tot balletdanser om te kijken wat de relatie is tussen testosteron en mannelijkheid. In IJsland gaat Sunny op bezoek bij scholen waar jongens ‘gendercompensatie onderwijs’ krijgen om zo een totaalpakket aan menselijke eigenschappen te ontwikkelen. Is dit de weg naar de complete man? Of de man als mens?

2DOC ‘Man Made’, maandag 8 april 2017, om 21.00 uur bij de VPRO op NPO 2. Regie: Sunny Bergman, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van NPO-fonds en CoBO. De poster die bij de docu hoort is een ‘omgedraaide versie’ van een beroemde PSP-poster uit de jaren ’70. Zie hieronder.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here