Vrouwelijke politici staan meer dan mannen ‘boven de partijen’ en willen vaker samenwerken

0
225
Foto: Twitter

Schreven we deze week nog (voorzichtig juichend) over het toenemen van vrouwen in politiek leiderschap; vandaag lees ik dat de Britse parlementariër Rachel Reeves ‘Women of Westminster’ schreef. Aan de overkant van het kanaal was het in politieke kringen lange tijd niet zo onrustig als sinds de Brexit-stemming in 2017. En nog steeds is niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Vrouwen in de Britse politiek zijn minder gebonden aan hun partij en meer dan mannen bereid samen te werken met andere partijen.

Een eeuw vrouwengeschiedenis
Daarover bericht De Volkskrant. In haar boek beschrijft politica Rachel Reeves hoe vrouwen in de afgelopen eeuw de politieke arena binnen wandelden. Dat begon kort na de invoering van vrouwenkiesrecht in Groot Brittannië in 1918. Een rode lijn in het boek is dat vrouwen, meer dan mannen, boven de politieke partijen willen staan. “Decennialang speelden vrouwen een marginale rol binnen hun partijen, dus zochten ze bondgenoten bij vrouwen bij andere partijen, in de Lady Members’ Room” verklaart Rachel nader. “De Conservatieve Nancy Astor, de eerste vrouw in het parlement, werkte samen met de progressieve liberaal Margaret Wintringham bij het opstellen van een wet die het gezag over kinderen ook bij de moeder legde. Daarvoor hadden vaders dat exclusieve recht.”

101 politieke topvrouwen
Haar eigen politieke bewustzijn stamt uit de jaren ’80, de tijd van premier Margaret Thatcher dus. Rachel Reeves blonk uit op haar meisjesschool in Zuidoost-Londen, werd schaakkampioen en studeerde politiek, filosofie & economie aan het New College in Oxford. Ze werd lid van Labour en ‘New Labour’s morgenrood’ in 1997 was voor haar een moment om zelf in actie te komen. Bij die verkiezing werden 101 Labour-vrouwen gekozen. Het plan ontstond een groepsfoto te maken en beleefdheidshalve werd Downing Street daarvan op de hoogte gesteld, maar premier Blair beschouwde dat toen als een uitnodiging. In plaats van een foto met 101 topvrouwen, werd het een foto van een machtige premier, door vrouwen omringd. Rachel Reeves kwam in 2010 zelf in Het Lagerhuis.

Impact van vrouwen
Volgens haar hebben vrouwen 2 grote veranderingen teweeg gebracht. Inhoudelijk gezien is er meer aandacht voor onderwerpen die vrouwen extra aangaan, zoals kinderopvang. Daarnaast signaleert ze dat vrouwen minder gebonden zijn aan een politieke stam. “Het blijft jongleren, maar ik heb het makkelijker dan de vrouwen uit mijn boek” benadrukt de auteur. “Er zijn weinig nachtelijke zittingen meer, er is een crèche in het parlement en zwangere afgevaardigden kunnen sinds kort op afstand stemmen.”

Nancy Astor
In 1919 werd Nancy Astor de eerste vrouw in het parlement. Opmerkelijk, want op dat moment hadden bepaalde (niet eens alle) vrouwen net een jaar stemrecht. In de afgelopen 100 jaar werden er 491 vrouwen gekozen voor het Britse parlement. Maar het duurde nog tot 2016 voor het totale aantal vrouwen het aantal mannelijke leden van 1 zittend parlement inhaalde. Het Hogerhuis (House of Lords) telt namelijk 792 leden en Het Lagerhuis (House of Commons) 650.

Harriet Harman
De prestaties van de vrouwelijke politieke pioniers hebben wel wat opgeleverd. Groot Brittannië had tot nu toe 2 vrouwelijk Prime Ministers (namelijk Margaret Thatcher en nu Theresa May). Maar juist de onbekendere namen uit een eeuw vrouwengeschiedenis wil Rachel Reeves belichten. Van de vroegste suffragette-campagnes tot Barbara Castle’s gevecht voor gelijke beloning tot Harriet Harman’s recente wet die de ‘gender pay gap’ verbied.

Eerste vrouw op Financiën
Rachel Reeves (40) is momenteel voorzitter van de Lagerhuiscommissie Economische Zaken en heeft de ambitie de eerste vrouwelijke minister van Financiën te worden. Haar boek ‘Women of Westminster’ werd op Internationale Vrouwendag vorige maand gelanceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here