Zelfs de gayscene is een door mannen gedomineerde wereld

0
169

Als je aan de Gay Pride denkt, zie je toch vooral veel mannen in boa’s of andere ‘glitter and glamour’ voor je. Dat is gek, want het is immers een feest voor de vrijheid van alle mensen die niet in het stereotype hokje van ‘man + vrouw’ passen. Een gebeuren voor de gehele LHBTQ+ gemeenschap. En die ‘L’ staat toch heus voor lesbisch……

Flauwe grappen
Zelf anno nu krijgen vrouwen die (ook) op vrouwen vallen dagelijkse opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Veroorzaakt door opnieuw vreemde stereotypes. De klassieke types ‘Butch’, ‘Femme’ en ‘Dyke’ bestaan nog nauwelijks. Het zijn vrouwen, zoals jij en ik. ‘Je ziet er helemaal niet lesbisch uit’, krijgen ze dan ook vaak te horen. Of (en deze is echt heel grof ) ‘Je bent gewoon nog nooit de juiste kerel tegen gekomen!’ En wat dacht je van deze door mannen gehanteerde opmerking die dan ook nog leuk moet worden bevonden: ‘Ik ben ook lesbisch, als ik er tussenin mag liggen!’

Geweld(ig)
Mannelijke homo’s weten vaak beter de aandacht te trekken. Daardoor komen zij helaas ook vaker in aanraking met haat- en geweldsreacties. In negatieve én in positieve zin krijgen vrouwelijke ‘gays’ dus minder aandacht dan mannelijke. Zowel binnen als buiten de LHBTQ+ gemeenschap. Die laatste is dan ook een vooral door mannen gedomineerde wereld.

Lesbisch document
Stefanie van Wijk is een 25-jarige cineaste, gespecialiseerd in Europese cultuur, feminisme en LHBTQ+. Met haar nieuwste project wil ze juist de diversiteit van vrouwen wereldwijd laten zien. Bartenders, actrices, activisten, youtubers, zangeressen, artsen, studenten, kassamedewerkers, pride-organisatoren: lhbtq+ vrouwen, bekend of onbekend, uit welk land dan ook, moeten in de documentaire een stem krijgen. Zo wil Stefanie een hedendaags portret maken van deze minderheid binnen een minderheid. Sociale en politieke vraagstukken komen aan bod, maar, er is ook ruimte voor persoonlijke verhalen.

Doe mee
Daarvoor is ze inmiddels een crowdfunding begonnen via voordekunst. Met de donaties wil de filmmaakster zoveel mogelijk steden en hun evenementen bezoeken, waardoor er veel vrouwen aan het woord komen in al hun diversiteit. Amsterdam, Kopenhagen, Athene, Londen, Parijs, Madrid, Berlijn, Maastricht, Keulen en Manchester staan op de agenda. Klik op de linkjes hierboven als je een bijdrage aan ‘Unapologetically Us’ wilt leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here