Vrouwelijke collega’s zorgen voor meer vaderschapsverlof

0
189

Zo tussen de 30 en de 40 jaar zijn mensen meestal het drukste. Dan wordt er carrière gemaakt, een gezin gevormd, een huis gekocht, kortom: ‘life events’. Om mensen hierbij te helpen bieden Europese overheden en werkgevers steeds vaker balansbeleid aan, zoals zwangerschaps-, vaderschaps- en/of ouderschaps-verlof of de optie om in deeltijd te werken. Toch wordt hier maar beperkt gebruik van gemaakt. Vooral mannen doen dit weinig. Vrouwen in hun omgeving hebben daar echter wel invloed op…..

Europees geregeld
Begin april stemde het Europees Parlement officieel in met minimaal 2 maanden betaald ouderschapsverlof. De lidstaten mogen zelf bepalen hoe hoog het uitgekeerde bedrag wordt. Het betaalde ouderschapsverlof komt boven op het door de EU aangekondigde partnerverlof van 10 dagen. Sinds het begin van dit jaar hebben Nederlandse partners recht op 5 in plaats van 2 dagen verlof. Per 1 juli 2020 komen hier 5 weken bovenop, tegen 70% van het salaris.

Promotiestudie
Mannen maken eerder gebruik van de regelingen als ze een leidinggevende hebben die dat zelf ook doet én als ze in een organisatie met een groter aandeel vrouwen werken. Zo blijkt uit de promotiestudie van sociologe Leonie van Breeschoten aan de Universiteit Utrecht. Mannen gebruiken weer minder ouderschapsverlof als hun werkgever ze tegemoet komt om werk en gezin te combineren. Bijvoorbeeld met mogelijkheden als thuiswerken, wat eerder stoppen of later beginnen als dat nodig is.

Gendernormen
Vrouwen zijn in hun keuze voor ouderschapsverlof niet gevoelig voor dergelijke ondersteunende omstandigheden op het werk. “In het licht van gendernormen is dat niet heel gek; veel vrouwen zullen toch wel actief betrokken zijn bij hun gezin, ongeacht de situatie op werk”, aldus de promovenda. “Van mannen wordt daarentegen verwacht dat zij de eerste kostwinner zijn.”

Balans
Zowel mannen als vrouwen ervaren minder werk-/ privé-conflicten  met een deeltijdbaan van minder dan 25 uur. Met een (deeltijd-)baan tussen de 25 en 35 uur gaat dat niet op. Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen die een parttime baan voor de werk-/privé-balans heeft, is het wel van belang dat het bedrijf een zogenaamde ‘familieondersteunende organisatiecultuur’ heeft. Voor de bedrijven werkt dat eveneens gunstig. Werknemers zetten zich meer in als zij weten dat de werkgever extra verlof aanbiedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here