De gevaarlijkste man in het leven van een vrouw is ….. haar partner

0
209

Gisteren en vandaag werden we middels berichten in de diverse media opgeschrikt door het verhaal van Miranda Zitman uit Soest. Zij zou geëmigreerd zijn naar Canada en had haar vaste clientèle daarover begin januari ge-appt. Echter: al die tijd stond haar auto nog gewoon op de inrit en stond ook haar internetpagina nog helemaal live. Er is inmiddels sprake van moord. Als verdachte is aangehouden de partner van Miranda. De grootste angst van vrouwen speelt zich vaak af in donkere achterafstraatjes en/of onbekende buurten. En welke moeder is nou nooit bang voor Anne Faber (dat haar herinnering tot een zegen mag zijn) -achtige drama’s? De keiharde statistische gegevens tonen echter aan dat het meeste gevaar heel dichtbij schuilt………..

Geobsedeerde mannen
In Nederland werden vorig kalenderjaar 40 vrouwen vermoord. In alle gevallen was de dader een bekende, meldt de Moordatlas.nl. In veruit de meeste gevallen werden vrouwen door hun partner of ex-partner vermoord, of door mannen die een relatie met haar wilden. 4 studentes werden vermoord, allen door geobsedeerde mannen. Tot enige jaren terug sprak men nog weleens van een ‘crime passionnel’, maar uiteraard klinkt dat allemaal veel te romantisch voor de bloedige waarheid.

Latijns Amerika en de macho-cultuur
Wereldwijd worden de meeste vrouwen vermoord in Zuid Amerika. Daar is echt sprake van ‘femicide’: het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn. Dat gebeurt er op dusdanig grote schaal dat de VN spreekt van een alarmerend probleem. In de daar aanwezige machocultuur zien mannen vrouwen vaak als hun bezit waarmee ze alles kunnen doen en laten. Soms blijft het bij kledingvoorschriften en telefooncontroles. Vaak gaat het verder, tot seksueel misbruik en moord aan toe.

Angst, schaamte, niet geloofd worden
Volgens de laatste cijfers van Eclac, het VN-orgaan voor Latijns-Amerika en de Cariben, kwamen er in 2016 bijna 2000 vrouwen om het leven. Met een inktzwarte top 3 van El Salvador, Honduras en Guatemala. In 2014 waren dat er nog een kleine 1700. Hoewel veel Latijns-Amerikaanse landen inmiddels wetten hebben aangenomen die het geweld de kop in moeten drukken, stijgt het aantal moorden op vrouwen nog steeds, aldus Kathleen Taylor in dagblad TROUW. Zij is expert geweld tegen vrouwen bij UN Women. “Het probleem is vermoedelijk veel groter dan de cijfers vertellen. Femicides, inclusief gevallen die te maken hebben met seksueel geweld, worden structureel te weinig gemeld, niet opgelost of niet als zodanig herkend door de autoriteiten.” Vrouwen durven bij geweld binnenshuis vaak geen aangifte te doen: uit schaamte of omdat ze reeds ervaren hebben niet serieus te worden genomen.

Ook in Europa
Maar helaas speelt dat ook in Europa een rol. In de eerste 2 weken van dit jaar werden reeds 4 vrouwen door (ex-)partners vermoord. “Geweld tegen vrouwen bestaat in elke samenleving. Het komt vooral voor als mannen een zeer patriarchale kijk hebben op hun relatie”, legt sociologe Birgitt Haller van het Instituut voor Conflictonderzoek in Wenen uit. Ze onderzoekt de femicide in haar land. Over een periode van 3 jaar (2008 tot 2010) ging het om 39 gevallen. Maar het geweld tegen vrouwen lijkt ook daar toe te nemen.

Oostenrijk
Vorig jaar werden er 70 mensen vermoord in Oostenrijk, onder wie 41 vrouwen. Daarbij komt dat geweld tegen vrouwen nog steeds een groot taboe is. “Het schaamtegevoel is bijzonder groot wanneer vrouwen door hun man worden mishandeld”, zegt Haller. “Het is daarom belangrijk om hen duidelijk te maken dat ze beroep kunnen doen op tal van ondersteunende diensten die hen in bescherming kunnen nemen – voor het te laat is.”

Frankrijk
Vorige maand schreven we reeds over femicide in Frankrijk. Daar werden in de eerste 10 weken van dit jaar 30 vrouwen vermoord. Het collectief ‘Féminicides par compagnons ou ex’. doorzoekt dagelijks de landelijke en lokale pers op vrouwenmoorden. Die publiceren ze op hun Facebookpagina, voorzien van een foto van het slachtoffer en de trieste geschiedenis. Daarmee willen ze de gedode vrouwen een gezicht geven. “Zo voorkom je dat ze anoniem verdwijnen in jaarlijkse moordcijfers en -statistieken waar niemand zich meer over opwindt”, schrijft het collectief op haar website.

Oplossing?
Een mooi gebaar, maar daar hebben de kinderen hun moeders niet mee terug of de ouders hun kind. Opvoeding van meisjes tot mondige doortastende wezens is belangrijk. Net als het opvoeden van jongens, zodat ze leren een meningsverschil niet met hun vuisten, maar slechts met woorden dienen te bevechten. En laten we onze kinderen geen sprookjes voorhouden over ‘de ware’. Die bestaat niet en een relatie is per definitie een compromis en vergt dagelijks tact, beleid en echte liefde. “Aan apenliefde heb je niks”, zei mijn moeder altijd. Tegenwoordig vind ik dat apies vaak liever zijn voor elkaar dan mensen. Oplettend blijven dus, want geweld stopt niet, net vanzelf in elk geval. Bel bij dreigend gevaar altijd 112 en doe dat ook als je het bij anderen ziet. Het niet wegkijken van de omgeving kan een mensenleven schelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here