Onze Annedieke spreekt met Patrick Lodiers over Elizabeth Holmes op Radio 1

0
273

Als een vrouw zo in het nieuws is als Elizabeth Holmes, dan wordt daar natuurlijk veel over gesproken. Daarom nodigde Patrick Lodiers van Radio 1 onze blogger Annedieke Kuchler n.a.v het onderstaande artikel laatst uit om over haar te komen praten in zijn programma. Even meeluisteren naar het leuke en pittige gesprek kan hier.

‘De nieuwe Steve Jobs!’ ‘De vrouw die het gaat maken in Silicon Valley’. Tot een jaar geleden werd Elizabeth Holmes de hemel in geprezen. Zij was een belofte. Een Supervrouw. Helaas werd ze dat in negatieve zin. Ze richtte de startup Theranos op, een bedrijf dat medische testen ontwikkelde waarbij 1 druppel bloed genoeg was. Een revolutie. In 2015 was haar bedrijf ruim 10 miljard dollar waard. Er werd verwacht dat het voor een omslag in de medische sector zou zorgen. De werkelijkheid was echter anders. Elizabeth Holmes loog alles bij elkaar om investeerders aan te trekken. De technologie van haar tests klopte niet, werkte niet. Er loopt inmiddels een enorme strafzaak tegen haar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Aanklacht: het misleiden van investeerders. Nu is het bedrijf geen cent meer waard.

Ondergang
Haar ‘rise and fall’ zijn fascinerend en spraakmakend. Zeker sinds het online gaan van de HBO-documentaire ‘The Inventor: Out for blood in Silicon Valley’. Op Twitter is Elizabeth trending topic. Haar methodes zijn of liever wáren dan ook dramaserie-waardig. Stiekeme romances op de werkvloer, eindeloos liegen en bedriegen, het verlagen van haar stem om op zwoele wijze mensen in te pakken en geld afhandig te maken. De namen van haar investeerders maken het nog interessanter: wat te denken van Bill Gates himself? Rupert Murdoch? Voormalig president Bill Clinton? Of de voormalig ministers van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en George Shultz? Zelfs de huidige minister van onderwijs Betsy DeVos tuinde in de luchtkastelen van Theranos.

Naaldenangst
En dat is toch knap van een ‘drop out’. Hoewel het veelbelovend begon: ze haalde de hoogste cijfers op basisschool en middelbaar onderwijs, zat constant met haar neus in de boeken en leerde zichzelf de taal Mandarijn, waarmee ze haar eerste bedrijfje opzette als tiener. Eigenlijk wilde ze medicijnen gaan studeren, maar haar enorme angst voor naalden weerhield haar daarvan. Het werd dus chemie. Maar in het 2e jaar, ze was toen 19, besloot ze, net als haar grote voorbeelden Steve Jobs, Bill Gates en Mark Zuckerberg om college te verlaten. Ze wilde iets maken en ontwikkelen waarvan de wereld niet wist dat het zou kunnen. Haar naaldenangst bracht haar op de bloedtesten.

Blufcultuur
‘Theranos’ zou haar bedrijf worden; een samentrekking van de woorden ‘therapy’ en ‘diagnosis’. Wat als ze tientallen ziektes zou kunnen diagnosticeren door 1 druppel bloed met een speldenprik van iemands vinger te halen? Eén van haar professoren is onder de indruk van dit idee van Elizabeth en weet uit zijn netwerk 6 miljoen dollar aan startup-kapitaal te vergaren. Op naar de blufcultuur van Silicon Valley. Daar weet ze zich op te werken tot jongste self-made miljardair. Die ambitie zat er altijd al in. Toen haar ouders haar als kind vroegen wat ze wilde worden, was ‘miljardair’ steevast haar antwoord. En: ‘de president zelf wil nog eens met mij trouwen omdat ik zo rijk word.’ Zowaar een lesje in zelfverzekerd zijn.

Droom van feministen
Ze wil zo graag tot de elite worden gerekend, dat ze zich net als Steve Jobs gaat kleden, inclusief de beroemde zwarte coltruien. Ze lijkt de droom van de zakelijke feministes. Eindelijk een vrouw die de top gaat bereiken met haar revolutionaire plannen. Als founder, niet ‘slechts’ als CEO. Veel van haar investeerders gaven achteraf ook toe dat ze overtuigd werden, juist als ze haar in het echt ontmoetten. Met haar wijd opengesperde ogen en haar zwoele diepe stem trok ze hen over de streep. Een slim trucje dat ze zich eigen had gemaakt, daar haar eigen geluid 2 octaven hoger ligt.

In je coltrui de bak in
Hard omhoog gaan en keihard vallen. Elizabeth kon het niet waarmaken. Nog niet tenminste. Sommige wetenschappers beweren dat het een kwestie van tijd is, voordat het wel mogelijk is om met 1 druppel bloed 80% van de ziektes (van hoog cholesterol tot aan borstkanker) met 1 druppel bloed op te sporen. Anderen beweren dat dit onmogelijk is en blijft. Hoe dan ook: De nu 35-jarige wordt momenteel aangeklaagd voor grootschalige fraude en er hangt de haar een gevangenisstraf tot wel 20 jaar boven het hoofd.

Niet ‘The Valley’, wel Hollywood
Geen Nobelprijs dus op de schoorsteenmantel van Elizabeth Holmes. Eerder een Oscar voor haar acteerprestaties. En daarover gesproken: deze vrouw is uiteraard voer voor films (Jennifer Lawrence wordt reeds getipt als titelvertolkster), series, boeken, etcetera. De makers van de documentaire ‘The Inventor: Out for blood in Silicon Valley’ hebben meer dan 100 uur videomateriaal bekeken om het ontluisterende verhaal van Elizabeth Holmes samen te stellen, met ook persoonlijke interviews waarin ze haar speciale overtuigingsstem aanwendt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here