Help, de vrouwenwinter is begonnen: mag de airco een paar tandjes minder?

0
719

Een te koude werkplek drukt de productiviteit minder dan een te warme, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1000 mensen op een carrièrewebsite, Tweederde meldt minder productief te zijn als het te warm is. Staat de thermostaat een graadje te laag, dan heeft dat ’slechts’ op de helft van alle medewerkers een negatief effect. Een ‘waterscheiding’ tussen vrouwen en mannen. Vrouwen kunnen namelijk beter rekenen en zijn verbaal sterker bij hogere temperaturen, Voor mannen geldt dat zij beter presteren als de thermostaat wat lager staat,

Vrouwen vs mannen
Zo blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd op PLOS One waar 543 mensen aan meededen. Er werd gekeken naar hoe de proefpersonen presteerden met rekenen, communiceren en cognitieve functies. Vrouwen hebben het altijd wat kouder dan mannen. Dat wil zeggen dat zij het in de winter vaak te koud hebben en met kacheltjes op kantoor bijverwarmen, terwijl warme dagen de airco veel te hard loeit voor hen. Energieverspilling dus.

Dat kan groener
Door op kantoor de airco aan te passen aan de wensen van vrouwen kan veel worden bespaard, zo berekende Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University al eens. Van alle medewerkers die zelf de temperatuur op hun kantoor kunnen bepalen, draait eenvijfde stiekem aan de regelaar, blijkt uit eerder genoemd onderzoek. Ook hier winnen de liefhebbers van kou (lees: mannen): de meeste thermostaatdraaiers stellen een lagere temperatuur in.

Werkklimaat
Gelukkig gebeurt niet alles in het geheim. Zo’n 15% overlegt (of: ruziet) met collega’s over de temperatuur op kantoor. Uit het onderzoek blijkt overigens dat al dat draaien aan de thermostaat nauwelijks effect heeft: gemiddeld is maar de helft van alle kantoorwerkers tevreden met het ’werkklimaat’.

Significant beter
Met het nieuwe onderzoek in de hand hebben vrouwen een sterk argument om de temperatuur op te schroeven op kantoor. Zij gaan ‘significant’ beter presteren dan dat mannen minder gingen presteren, schrijven de onderzoekers. Werkplekken die divers zijn qua gender, kunnen volgens de onderzoekers mogelijk tot betere resultaten komen als de kachel een tikkie hoger staat. Het veranderen van de temperatuur heeft overigens voor zowel mannen als vrouwen geen invloed op de manier waarop ze beslissingen te nemen.

IJskoud tijdens hittegolf
Vooral in de zomer is er strijd om de thermostaat. Dit heeft te maken met het feit dat een airconditioning zorgt voor oppervlakteafkoeling op de huid, waar vrouwen over het geheel genomen meer effect van hebben dan mannen. Nee, vrouwen zijn geen watjes. Ze produceren minder warmte vanuit zichzelf dan mannen en hebben het met de gierende airco op de werkvloer vaak koud. Daarom wordt in grote kantoren de zomer vaak de ‘vrouwenwinter’ genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here