How to stop feeling like shit: waarom vrouwen van nu zo perfectionistisch zijn

0
242

Zichzelf naar beneden halen is een zelfdestructieve gewoonte die veel vrouwen eigen is. Van het luisteren naar hun bitchy innerlijke criticus tot het pleasen van anderen. De boosdoener is in alle gevallen schaamte. Vrouwen zeggen vaak dat ze daar geen last van hebben, maar iedereen voelt het. “En als we schaamte niet eerlijk benoemen en verwerken, dan neemt die bezit van ons. Auteur Brené Brown, specialist op het gebied van kwetsbaarheid, beschrijft schaamte als ‘het intens pijnlijke gevoel dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde waard zijn en er niet bij horen – iets wat we hebben ervaren, gedaan of nagelaten maakt dat we geen verbondenheid waard zijn…”

Meer moed, minder moet
Aldus de Amerikaanse Andrea Owen in een interview met TROUW. Zijzelf is de eerste om dat te (h)erkennen. In haar bestseller ‘How to stop feeling like shit’ vertelt ze kwetsbaar over haar eigen strijd met perfectionisme, de neiging om zichzelf kleiner te maken of zich juist stoerder voor te doen dan ze zich voelde. Het goede nieuws is dat je deze gewoonten kunt doorbreken en je kunt bevrijden van hardnekkige overtuigingen. Het is tijd voor méér moed en zelfvertrouwen, want het leven lacht je toe. Het lijkt een ‘generatieding’. Vorige week bespraken we al het werk van plezierinspirator Susan Veldkamp, die haar boek ‘Minder moeten, meer plezier’ noemde. Andrea Owen legt het uit als: “De 2e feministische golf heeft ons ontzettend veel gebracht. Kinderen die opgroeiden in de jaren ’70 en ’80, zoals ik, kregen te horen: ‘je kunt alles doen wat je wilt’. Alleen hebben velen dat denk ik opgevat als: ‘je moet alles kunnen’. Dat heeft een cultuur gecreëerd waarin vrouwen vaak worstelen met de maatschappelijke en sociale druk die ze voelen.

Zelfhulpboeken
Veel zelfhulpboeken hebben tot doel het behalen van grotere successen in je carrière of privéleven. Je moet een hoop en wel direct! Een andere groep van zelfhulpboeken is er op gericht je geen f*ck aan te trekken van wat anderen zeggen en toch vooral voor jezelf te kiezen. Maar al deze zaken zijn alleen te bereiken wanneer je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt. Niet als je jezelf zogezegd ‘SHIT’ voelt. “Ik geloof dat we met onze innerlijke kracht meer kunnen bereiken dan we denken en dat iemands overtuigingen en gedachten zijn realiteit creëren”, aldus Andrea. “Maar wel tot op zekere hoogte. Het leven overkomt je soms ook gewoon en daar kun jij niets aan doen. Hoe je ermee omgaat, heb je wel zelf in de hand. Vanuit deze overtuigingen hoop ik anderen te kunnen helpen.”

Happinez
In haar talk op het Happinez Festival van afgelopen weekende deelde Andrea haar eerlijke inzichten én haar vrolijk makende adviezen.

‘Ik hoop dat ik je ertoe kan brengen je hart en geest open te stellen voor een nieuwe visie op kracht en veerkracht. Dat je daardoor alles aan jezelf en je omstandigheden, de moeilijke en de fantastische dingen, zult kunnen accepteren en erkennen’

In haar werk als trainer, spreker en auteur laat zij zien wat er achter al die zelfdestructieve gewoonten van vrouwen schuilt en geeft zij oplossingen. Op basis van eigen ervaringen en die van cliënten heeft ze een benadering ontwikkeld om om te leren gaan met onze eigen strenge ‘innerlijke criticus’ en met negatieve gewoonten af te rekenen.

Herkenning
In elk van de 14 hoofdstukken staat een bepaalde gewoonte centraal, zoals zelfisolatie, zelfsabotage, perfectionisme, doemdenken en controledwang. Andrea daarover: “Ik beweer heus niet dat elke vrouw alle 14 gewoontes heeft, of dat je meteen ervan genezen bent als je ze inziet. Maar bewustwording is, zoals altijd, de eerste stap.” Daarbij illustreert ze in het boek aan de hand van praktijkvoorbeelden wat dit betekent. Daarbij laat ze stap-voor-stap zien hoe je de gewoonte kunt herkennen, hoe je voor een betere gewoonte kunt kiezen en die kunt gaan toepassen. Met mededogen naar jezelf kijken, toewijding en aandacht vormen daarbij de sleutel. Elk hoofdstuk sluit af met vragen die de lezeres meer inzicht moeten geven in de rol van deze gewoonte in haar eigen leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here