Als je als bedrijf succesvol wilt zijn, maak je van genderdiversiteit een speerpunt

0
177

Diversiteit is goed voor iedereen. Niet alleen voor de sfeer en samenwerkingin een bedrijf of instelling, niet alleen omdater zodoende een betere afspiegeling is van de maatschappij: nee ook daar waar het gaat om harde pegels. Geld dus. Vrouwen in leidinggevende functies zorgen voor betere bedrijfsresultaten. De winst stijgt wel 10% tot 15% sneller dan bij bedrijven met alleen mannen in het management, met uitschieters tot wel 25%. Ook de reputatie van een bedrijf gaat danig omhoog bij genderdiversiteit.

Meer klanten, meer creativiteit, meer geld
Dit concludeert de arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties, na uitgebreid onderzoek bij 13.000 bedrijven in 70 landen. De voordelen van een gemengd management zijn nog niet allemaal genoemd. Het wordt namelijk tevens eenvoudiger om talent aan te trekken én te behouden, stelt 57% van de ondervraagde bedrijven. Voorts ziet meer dan de helft (54%) verbeteringen op het vlak van creativiteit, innovatie en openheid. En tenslotte meldt eenderde van de bedrijven dat het de klantenbinding vergemakkelijkt.

Slimme bedrijven nemen vrouwen aan
ILO-directeur Deborah France-Massin hoopt dat het rapport ‘Women in Business and Management; The business case for change’ een extra motivatie wordt voor jonge ambitieuze vrouwen. “We hadden die positieve correlatie wel verwacht tussen genderdiversiteit en bedrijfssucces, maar deze resultaten vormen een ware eyeopener”, aldus Deborah. “Dit rapport geeft een duidelijk signaal om meer vrouwen in managementfuncties te benoemen. Slimme bedrijven die succesvol willen zijn in de wereldeconomie, zouden van genderdiversiteit een speerpunt moeten maken.”

Minder strategisch voor zichzelf
Vrouwelijke leidinggevenden werken volgens de ILO vaker in de HR en in financiële en administratieve functies. Deze worden als ‘minder strategisch’ beschouwd en geven minder uitzicht op een functie in de directie of in de raad van bestuur. Bijna 80% van de (grote) bedrijven houdt dom genoeg nog vast aan alleen een mannelijke CEO. Bedrijven met vrouwelijke leidinggevenden zijn nu nog vaak de kleinere ondernemingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here