#KuToo: protest tegen verplicht dragen hoge hakken

0
253

Nee de hashtag in de aanhef hierboven is niet wat je denkt dat het is. Het is Japans. Want ook daar is er protest van vrouwen tegen stigmatiserende ‘werkkleding’. Hadden we het hier deze week nog over seksistische Russen, die zelfs meer geld op tafel willen gooien wanneer hun werkneemsters in minirok komen: ook in Japan valt er nog een flinke slag te maken. De #KuToo campagne maakt zich hard voor vrouwen die tijdens hun arbeid de blaren op hun voeten lopen, als gevolg van voorgeschreven killerpumps. KuToo is een variatie op de Japanse woorden: kutsu (schoenen) en kutsuu (pijn) en En uiteraard een verwijzing naar de wereldwijde #MeToo-beweging. 

Petitie
De Japanse actrice en schrijfster Yumi Ishikawa lanceerde #KuToo via Twitter, waarna die in een mum van tijd viraal ging. De bijbehorende petitie werd inmiddels tientallen duizenden keren ondertekend. Een bewijs dat het leeft bij de Japanse vrouwen en dat zij zich willen bevrijden van opgelegd (pijnlijk) pandoer.

Afbinden van voeten
De vrouwen die verplicht op hoge hakken moeten lopen, maken begrijpelijkerwijs  een vergelijking met de zogenaamde ‘lotusvoeten’. Dat waren de middeleeuwse praktijken in China, die bij meisjes vanaf de geboorte de voeten letterlijk afknepen, omdat het hebben van ienemini voetjes een schoonheidsideaal zou zijn. In de praktijk: wreed, bloedig en invaliderend.

Dresscode
Bij veel bedrijven in ‘het land van de rijzende zon’ wordt namelijkvan vrouwelijke werknemers verwacht dat ze onberispelijk gekleed zijn en daar horen vrijwel altijd hoge hakken bij. “Ik hoop dat deze campagne de sociale normen zal veranderen zodat vrouwen zonder onbeleefd over te komen ook gewoon op platte schoenen kunnen lopen, net als mannen”, aldus Yumi in de Japanse media.

Wetsvoorstel
Volgens haar stonden de regeringsfunctionarissen van het ministerie van Gezondheid bij het overhandigen zeker niet onwillig tegenover het plan. “We hebben gevraagd om een wetsvoorstel dat werkgevers verbiedt om vrouwen verplicht op ongemakkelijk schoeisel te laten lopen”, verduidelijkt Yumi. Ishikawa heeft de petitie aangeboden aan minister Takumi Nemoto. Daarin verzoekt ze de overheid om werkgevers te verbieden om het dragen van hoge hakken verplicht te stellen. De minister reageerde opmerkelijk: “Het is sociaal geaccepteerd als iets dat noodzakelijk en gepast is,” zei hij vandaag.

Sisterhood
Wellicht dat reacties van veel vrouwen van over de wereld het Japanse ministerie wel oren geeft. De petitietekst is ook in het engels. Om onze Japanse zusters een hart onder de riem te steken (feitelijk balsem op de voeten): kun je HIER tekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here