Een vrouw krijgt minder snel hartmassage, omdat mensen bang zijn haar borsten aan te raken

0
381
Womanikin

Toen ze wilde promoveren op de rol van oestrogenen bij het ontstaan van cardiovasculaire ziekten, kreeg ze van haar professoren weinig handen op elkaar. Nu is Angela Maas zelf hoogleraar en twijfelen weinigen nog aan het nut van speciale cardiologie voor vrouwen. Bij het diagnosticeren van een hartinfarct gaat de medische wereld veelal uit van een slagaderverkalking als boosdoener, met de overbekende risicofactoren als triggers: hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. Maar Angela Maas kweekte het besef dat de bloedstroom in de kransvaten ook op een andere manier kan blokkeren, met name bij vrouwen.

Vrouwenhart anders dan mannenhart
Dr. Angela Maas specialiseerde zich in de afgelopen 20 jaar in hartklachten bij vrouwen. In 2003 was zij de eerste in Nederland met cardiologische spreekuren specifiek voor vrouwen. In 2012 werd ze hoogleraar in het Radboudumc. Zij ziet op haar spreekuren vrouwelijke patiënten vanuit heel Nederland en regelmatig vanuit het buitenland. Samen met collega Janneke Wittekoek zette ze zowel binnen als buiten de medische wereld de vrouwelijke cardiologie op de kaart,

Diagnose gemist
Vrouwen krijgen minder hartinfarcten dan mannen. Maar áls ze ermee in het ziekenhuis belanden, is hun kans op nieuwe hartproblemen en zelfs sterfte dubbel zo groot. De diagnose hartinfarct wordt bij vrouwen veel vaker gemist dan bij mannen. “Dat komt mede doordat vrouwen zelf hun klachten niet herkennen of daar een andere interpretatie aan geven”, aldus Angela Maas bij Medisch Contact. En de klachten zijn ook anders. “Vrouwen hebben ook wel pijn op de borst, maar ervaren dat vaak als een gevoel van benauwdheid en het gaat gepaard met misselijkheid en overgeven.” De vrouwen die op de spreekuren komen, voelen zich vaak onbegrepen en cardiologen voelen zich bij de neus genomen. Dat moet anders, vindt Prof. Maas.

Minder hartmassage voor vrouwen
En dan is er nog iets: vrouwen hebben na een hartstilstand 27% minder kans dan mannen om in het openbaar gereanimeerd te worden. Met dat nieuws kwam deze week CNN. Dr. Audrey Blewer en en haar collega’s van Duke University deden er onderzoek naar en wat blijkt? Omstanders ervaren terughoudendheid om de borsten van vrouwen in nood aan te raken. Mensen op een cursus leren reanimeren op een vlakke (lees: mannelijke) borstkas. Hoe misplaatste preutsheid de vrouwen treft! Inmiddels is een hulpstuk ontwikkeld dat over de pop kan worden geplaatst die wordt gebruikt bij de cursussen en de hoop is dat dit de zaak zal normaliseren. Deze zogenaamde Womanikin zal niet alles oplossen, maar het is een stap in de goede richting, aldus Jaime Robinson, co-founder van het borsten-verlengstuk.

Een vrouw heeft borsten daar: dat is raar
“Het is dus wel degelijk zo dat de borsten dan aangeraakt zullen moeten worden”, vertelt zij bij CNN.. “Maar het leven van een vrouw in nood kan ermee gered worden. Of een persoon een hartstilstand overleeft, is namelijk afhankelijk van hoe snel de reanimatie en/of de AED wordt opgestart. Het gaat hierbij om de zogenaamde 6 minuten zône. Het is toch quatsch als je daarbij je gêne niet overboord kunt zetten, denk ik dan. Maar ik ben dan ook Europees.

Hormoongerelateerd
De speerpunten in het onderzoek van Prof. Angela Maas zijn met name hartklachten bij vrouwen op middelbare leeftijd en de impact van vrouwspecifieke risicofactoren op hart- en vaatziekten. In diverse onderzoeksprojecten werkt ze samen met andere vakgebieden, onder meer gynaecologie, vasculaire interne geneeskunde, oncologie, health evidence en eerstelijnsgeneeskunde. Er is een veronachtzaamde risicogroep vrouwen. Dat zijn de dragers van een erfelijk risico op eierstok- of borstkanker, vertelt Angela Maas. “Zij worden vaak op jonge leeftijd geopereerd en we bezorgen ze dus al heel vroeg in hun leven een kunstmatige overgang. Ze krijgen geen kanker, maar lopen wel een hoog risico op hart- en vaatziekten. Alleen in mijn ziekenhuis zijn dat er zeker 80 per jaar. Wie kijkt naar deze groep? Cardiologen niet. Ik zit daarom ook met gynaecologen rond de tafel.”

Hartstikke harde cijfers
In 2014 richtte Angela het onderzoeksfonds ‘Hart voor Vrouwen’ op. Nu is er haar boek ‘Hart voor vrouwen’. ‘Hartstkke’ nodig, gezien de harde cijfers van de Hartstichting. In 2017 bijvoorbeeld overleden 20.039 vrouwen aan een hart- of vaatziekte: zo’n 55 per dag
1 op de 4 vrouwen in Nederland overlijdt er uiteindelijk aan en elke dag worden 297 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege symptomen. En tenslotte: in Nederland leven naar schatting 670.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte. Een goede reden om je goed te informeren. Daarom is het boek ‘Hart voor Vrouwen’ een heuse aanrader.

Onze vrouw in New York
De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Angela Maas aangewezen als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020. In die rol zal ze in oktober volgend jaar deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de United Nations. Ze treedt met deze functie in de voetsporen van onder meer Marga Klompé (1947), Hanja Maij-Weggen (1977), Margriet van der Linden (2014), en Clarice Gargard (2019). Als voorbereiding op haar toespraak zal Angela Maas gesprekken voeren met (vrouwen)organisaties, deskundigen, Europese en internationale politici en het bedrijfsleven. In New York zal ze verder spreken met relevante personen en organisaties om haar boodschap te bekrachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here