Maagdenvlies-mythes houden onderdrukking van vrouwen in stand

0
97
Illustratie: Amazon.com

De sluier over het gezicht van een bruid staat van oudsher voor het hymen, het maagdenvlies. Zoals de man na het wederzijdse JA-woord de gezichtsvoile bij zijn echtgenote naar achteren mag doen, mag hij s’ avonds voor het eerst seks met haar hebben. Oftewel: haar maagdenvlies doorboren. Als teken ervan was het in vroeger tijden zelfs bon-ton om het laken van de echtelijke sponde waar bloed op zat, na de huwelijksnacht buiten te hangen. Joehoe, kijk maar…….

De mythes zijn overal
Uiteraard denken we bij bruiden en sluiers tegenwoordig aan andere zaken. Maar het feit dat een vrouw maagd moet blijven voor ‘de ware’ en dat het hymen bij de eerste keer seks scheurt, behoort nog steeds tot de gedachten van allerlei culturen, ook in Nederland. Niet alleen bij moslims, ook bij christenen en bij allerlei té romantisch denkende types.

Onzinnigheden:
* Het zou een ballonnetje zijn waar de man doorheen moet prikken.
* Het hymen moet en zal heel blijven, dus niet sporten, geen tampons, zelfs traplopen geeft risico op ontmaagding.
* Er zijn moeders die hun oor te luisteren leggen wanneer hun dochter het toilet bezoekt, omdat het plasgeluid zou verraden of het meisje nog maagd is of niet.

De medische feiten:
* Ongeveer de helft van de vrouwen bloedt niet tijdens de eerste keer penetereren
* Het maagdenvlies is geen vlies maar een flubberig randje, anders zou het menstruatiebloed er ook niet langs kunnen
* Het maagdenvlies heeft kortom niets te maken met maagdelijkheid

Maagdenvlies herstellen
Er zijn ziekenhuizen waar je een zogenaamde maagdenvlies-hersteloperatie kunt laten uitvoeren. Behalve dat ik het raar vind dat serieuze medici zich tot zoiets verlagen, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Omdat het toch ‘creme de belazerus’ is, kun je net zo goed een kitje kopen voor 2 tientjes. Het betreft een substantie die een kwartier voor de seks moet worden ingebracht en vervolgens een vloeistof afgeeft die lijkt op bloed. Niet teveel, precies de juiste hoeveelheid, schrijft de fabrikant (made in China) op zijn site.

5 maagdenvliezen en een doosje
In Islamitische landen ontstond natuurlijk al gedonder naar aanleiding van reclame voor deze vorm van bedotterij. Er kleven geen risico’s aan het gebruik ervan op het gebied van de gezondheid. Het nepmaagdenvlies is niet pijnlijk bij gebruik, niet giftig en geeft geen allergische reacties. Ook te koop per doos van 5 stuks, haha.

The wonder down under
De Noorse artsen Nina Dølvik Brochmann & Ellen Støkken Dahl schreven een boek over de vulva, getiteld ‘The wonder down under’. Hun doel: eindelijk eens praten over vagina’s op de manier waarop we over piemels praten. Want we weten er bijna niets van, stellen zij. En wat we erover dénken te weten klopt vaak niet. ‘Je maagdenvlies breekt niet, echt niet’, is wel de belangrijkste boodschap van de auteurs. Ergens in de geschiedenis der mensheid is de mythe over het maagdenvlies ontstaan.

Zelfs in ‘Girls’ en ‘Fifty Shades of Grey’ gaat het mis
De naam van het vliesje, dat zich aan het begin van de vagina bevindt, heeft ervoor gezorgd dat de (seksuele) onderdrukking van vrouwen in veel culturen nog steeds in stand gehouden wordt. De maagdenvlies-mythes zijn overal volgens Nina & Ellen. Zelfs in zogenaamde moderne boeken, series en films, zoals ‘Girls’ en ‘Fifty Shades of Grey’, wordt er op de verkeerde manier over het hymen gesproken. Omdat dat te gek voor woorden is, besloten Nina Dølvik Brochmann & Ellen Støkken Dahl de mythes zelf eens door te prikken in een TED Talk, getiteld: ‘The virginity fraud’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here