Corry Wie? Corry Tendeloo en zij moet hoognodig op een sokkel!

0
239
Bron: Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Madeleijn van den Nieuwenhuizen is de vrouw achter het Instagramaccount @Zeikschrift, Sinds 2016 deelt ze corrigerende tikken uit naar media die zich racistisch uitlaten, vrouwonvriendelijke stukjes schrijven of zich anderszins non-inclusief gedragen. Toen ze 3 jaar geleden, na een tijdje in het buitenland te hebben gewoond, in magazine JAN het relaas van een columnist las over diens schoonmaakster (‘een semi-bejaard exemplaar uit Bulgarije met kapotte knieën’) startte ze. “Ik dacht: sjezus wat wordt er nog veel schadelijke onzin opgeschreven. En we zijn er blijkbaar zo aan gewend geraakt, dat niemand er iets meer van zegt…”

@Zeikschrift gaat en vogue
Aldus Madeleijn bij VillaMedia. Ook de Nederlandse Vogue kreeg ervan langs, omdat 12 maanden echter elkaar roomblanke modellen de cover sierden. Inmiddels is ze door die zelfde glossy in dienst genomen als columniste. Daarnaast werkt ze als wetenschapper en doet ze momenteel promotieonderzoek in de VS.

De motie Tendeloo 
Onlangs startte Madeleijn via haar column in Vogue een petitie met als titel en inhoud ‘Een standbeeld voor Corry Tendeloo’. Doet die naam een belletje bij je rinkelen? Zij maakte in 1955 een einde aan het automatisch ontslag van vrouwen in overheidsdienst, wanneer ze in het huwelijk traden én ze droeg eraan bij dat getrouwde vrouwen niet langer als ‘handelingsonbekwaam’ werden bestempeld in het burgerlijk wetboek. Een vrouw die je moet kennen dus, maar de meeste mensen weten niet van Corry Tendeloo en haar enorme verdiensten voor vrouwen.

Citaat uit column Madeleijn
Ikzelf koop maaltijdsalades en goedkope wijn bij de Albert Heijn zonder zegels te hoeven plakken voor mijn vrijheid. Ik ben wat mijn moeder soms met een brok in haar keel noemt ‘een zelfstandige vrouw’ – een brok dat ik lang niet begreep, maar nu zelf soms voel zitten. Hoewel ik veel heb te danken aan Corry Tendeloo, ken ik haar naam pas een paar weken. We zijn somehow best slecht in het eren van belangrijke vrouwen. Misschien omdat geschiedenis lang werd geschreven door mannen. Ze was afwezig in mijn middelbare schoolboeken en ik googelde even: de enige Corry Tendeloo straten liggen verstopt in verre buitenwijken van Arnhem en Deventer. Ik las op ‘De Correspondent’ dat van alle grootstedelijke straten die vernoemd zijn naar personen, 88% vernoemd is naar een man.

Doe mee, teken ook!
Een standbeeld van Corry Tendeloo in het politieke hart van Den Haag zou, om te beginnen, niet misstaan. Neem een feministisch minuutje en teken ter ere van onze moeders, oma’s en de politieke voorvechters van onze vrijheid de petitie op standbeeldvoorcorrytendeloo.nl. Laat die Madeleijn maar lekker doorzeiken en vergeet niet even naar haar Instagramaccount te surfen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here