Meesterlijke vrouwenkunst in Schiedam

1
367

Slechts een schamele 13% van de kunstwerken in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen. Zo bleek dit voorjaar uit onderzoek in opdracht van Mama Cash. Waren en zijn er dan geen goede kunstenaressen? Het antwoord is uiteraard een volmondig JA! Maar hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Iemand die hier al jaren verandering in probeert aan te brengen is Karin Haanappel. Zij schreef dan ook HERstory of Art. En nu is er de tentoonstelling ‘Meesterlijke vrouwen’…..

Pioniers én kunstenaars van nu
Het Stedelijk Museum Schiedam zet de spotlights op 10 Nederlandse kunstenaressen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze avant-garde van weleer is gekoppeld aan vrouwelijke kunstenaars van nu. In Schiedam kwam 100 jaar geleden ook de eerste vrouw in de gemeenteraad: Elisabeth Koeten-Ooms (1888-1968).

1915 -1960
Meesterlijke vrouwen bevat werk van professionele kunstenaars die belangrijk zijn voor een bepaalde stroming. Vier daarvan zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. De nadruk ligt op de periode 1915-1960. Dat levert een gevarieerd beeld op met grootse glas-in-loodramen van Jacoba van Heemskerck, gestileerde schilderijen van Lou Loeber en realistische portretten van Charley Toorop. Door deze generatie aan hedendaagse kunstenaars te verbinden, worden ze weer springlevend, aldus gastcurator Trudi van Zadelhoff. Ook wordt duidelijk hoe de kunstenaars van nu op de schouders staan van hun pionierende voorgangers.

Guerrilla’s
De Guerrilla Girls is een internationale groep die al een aantal decennia aandacht vraagt voor de genderongelijkheid in de kunstwereld. Zij zeggen dat de achterstand komt doordat witte, westerse, rijke mannen veelal de dienst uitmaken. Ze zijn niet alleen museumdirecteur, kunstkoper en donateur maar ook geschiedschrijver. Eeuwenlang werden vrouwen anders behandeld dan mannen. Dat begon al bij de opleiding. Tot het einde van de 19e eeuw werden vrouwen geweigerd aan kunstacademies.

Deur dicht voor vrouwen
Toen de deur voor studentes eenmaal open stond, mochten ze lange tijd niet meedoen aan het model tekenen. Ook niet als het model zijn of haar edele delen achter een doekje verborg. Daar kwam bij dat vrouwen geen prijzen konden winnen. Pas in 1899 kreeg een vrouw de Prix de Rome, de belangrijkste Nederlandse staatsprijs. Die bestond op dat moment al bijna een eeuw. En dan waren er nog andere hobbels. Vrouwen hóórden niet te excelleren. Bescheiden dienden zij man en kinderen. Dat maakt het kunstenaarsbestaan lastig, want dat vraagt om koppigheid en vasthoudendheid, eigenschappen die lang golden als typisch mannelijk. Niet zo gek dus dat Charley Toorop zei: “Wil is alles.”

Kunstenaressen duo’s
Charley Toorop (1891-1955) en ​​​Marlene Dumas (1953) / Adya van Rees – Dutilh (1876-1959) en ​​Barbara Broekman (1955) / Jacoba van Heemskerck (1876-1923) en ​​Nicky Assmann (1980) / Lou Loeber (1894-1983) en ​​​Marjolein Witte (1979) / Fré Cohen​​​ (1903-1943) en Joyce Overheul (1989) / Eva Besnyö​​​ (1910-2003) en Robin de Puy (1986) / Nola Hatterman (1899-1984) en ​​Raquel van Haver (1989) / Alida Pott​​​ (1888-1931) en Jessica Skowroneck (1989) / Lotti van der Gaag (1923-1999) en ​​Maartje Korstanje (1982) / Frieda Hunziker​​​ (1908-1966) en Liselore Frowijn (1991)

‘Meesterlijke vrouwen’, Stedelijk Museum Schiedam, 15 juni t/m 8 september 2019

1 REACTIE

  1. Wat fijn dat je aandacht besteedt aan deze tentoonstelling die ik voor Stedelijk Museum Schiedam gemaakt heb. Ik ben er zelf erg tevreden over dus dan is het ook fijn dat het opgepikt wordt in de media.
    Met dank en groet, Trudi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here