3 vrouwen over het Europees Parlement: hoeren, snoeren en machtsmisbruik

0
236

“Jammer dat je je hakken niet aan hebt” zegt hij tegen haar. Op een feestje? Nee! In de werksfeer? Ja! Waar dan? Op de burelen van het Europees Parlement. D66-politica Marietje Schaake neemt na 10 jaar daar afscheid. In NRC deed zij dit weekend een boekje open over seksisme en seksuele intimidatie in de Europees Politiek. Een interessant onderwerp, waar niet voor niets een complete slachtofferwebsite over bestaat. Marietje benadrukt dat seksuele toespelingen en machtsmisbruik aan de orde van de dag zijn.

Even naar zijn kamer komen
“Mensen die menen dat ze een positie tegenover jou hebben en dat gebruiken”, aldus de D66-politica. “Bewindspersonen die op rare tijdstippen berichten sturen. Dat je om 11 uur ’s avonds een berichtje krijgt dat hij tijd heeft voor een afspraak met een drankje, en dat je het beste even naar zijn hotel kan komen.”

Machtsmisbruik
Het lastige is dat het inderdaad met macht te maken heeft. Eigenlijk zou je dit soort dingen moeten aankaarten bij een leidinggevende, maar wat nou als die nou net de agressors. Zelfs sterke vrouwen (ook mannen zijn trouwens slachtoffer) zijn dan voorzichtig. Marietje in NRC: “Ik probeerde het te ontwijken. In dit geval stuurde ik in de ochtend een antwoord terug in de trant van: ‘O, ik sliep al, ik zie nu pas dat je me een bericht had gestuurd’. Het nare is: je moet vaak weer werken met deze mensen. Je kan dan moeilijk het contact helemaal verbreken.”

Dinsdagavond gaat het los
In de Britse krant The Times werd reeds verslag gedaan van de ‘vulgaire sfeer’ in mentale Straatsburg en het ‘op grote schaal bezoeken’ van prostituees. De dinsdagavond zou zelfs ‘boys night out’ zijn, waarbij vele Europarlementariërs en hun medewerkers naar de hoeren gaan in het nabijgelegen Duitse plaatsje Kehl, net over de grens, waar prostitutie legaal is.

Work hard, play hard
Maar dat is aan het veranderen. Alles gaat tegenwoordig online. Zo hoorden journalistes Dieuwertje Kuijpers & Lise Witteman, die zich voor Nieuwe Revu dompelden in het nachtleven van Brussel en Straatsburg. “Ik haat deze tent” vertelt Jeanne Ponte, een Franse beleidsmedewerkster, aan de Nederlandse journalistes. Ze is speciaal voor deze ontmoeting langsgekomen, normaal zet ze hier geen stap binnen. “Hier in Straatsburg is alles erger dan in Brussel”, vertelt ze. “Je werkt 4 dagen van 08.00 uur tot 20.00 uur heel intensief met elkaar op een paar vierkante meter, en mensen zijn weg van hun familie en vrienden. Daardoor heerst er een work hard, play hard-sfeer.”

#MeTooPolitics
Samen met een groep vrouwelijke collega’s begon Jeanne de website MeTooEP.com waar mensen hun ervaringen over seksuele intimidatie anoniem kunnen delen uit frustratie over het niet serieus behandelen van klachten. Dat vond al gauw zijn weerklank. Ook de Europese ombudsman toonde zich kritisch op het Europarlement: meldingen werden niet in behandeling genomen, waarna simpelweg werd geconcludeerd dat er dús niets aan de hand was.

Bord voor de kop
Terwijl ook vrouwelijke Europarlementariërs, zoals de Ierse Nessa Childers, zich reeds publiekelijk hadden uitgesproken. “Vrouwen worden niet serieus genomen” horen Dieuwertje & Lise van een vrouwelijke EP-medewerker. Vanwege een lopende sollicitatie blijft ze liever anoniem. Volgens haar zijn het vooral de Europarlementariërs die in een vorig leven minister of premier zijn geweest, die het grootste bord voor hun kop hebben.

Kun je de video niet (goed) zien? Klik dan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here