‘Ik ga op vakantie en kom vaginaal verminkt terug’

0
691

De zomervakanties komen eraan. Op reis naar het buitenland, betekent dat voor veel kinderen. Zon, zee en zaligheid. Zou je hopen en wensen. Maar er is een categorie meisjes die in de komende weken met haar familie naar het land van herkomst gaat. Niet om gezellig oma te bezoeken, maar omdat de familie vindt dat dit meisje ‘besneden’ moet worden. Een eufemistische uitdrukking voor een gruwelijk, bloedig, pijnlijk middeleeuws (excusez le mot) ‘kut’-ritueel…..

Verborgen
Het risico om besneden te worden lopen de meisjes vooral als zij naar het land van herkomst van hun ouder(s) gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak. In de meeste Europese landen is FGM (Female Genital Mutilation) strafbaar. In Nederland sinds 1993, maar pas vanaf 2006 wordt er pas actief beleid op gevoerd. Tot nu toe zijn er echter amper veroordelingen geweest, omdat het probleem verborgen blijft.

Harde cijfers
Het aantal jonge vrouwen dat in Nederland woont en besneden is, ligt hoger dan aanvankelijk werd gedacht. Waar dat aantal in 2012 nog op 29.000 werd geschat, bleek dat begin 2018 op zo’n 41.000 te liggen. Dat stellen kenniscentrum Pharos en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam die nieuw onderzoek deden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar FGM een cultureel gebruik is. Naar schatting dreigen zo’n 4200 meisjes binnen nu en de komende 20 jaar besneden te worden. In 2012 lag dat nog tussen de 600 tot 3800.

Seksuele moord
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt onderscheid tussen verschillende vormen van vrouwenbesnijdenis, variërend van een inkeping in de clitoris tot het wegsnijden van de clitoris en schaamlippen waarna de resterende genitaliën worden dichtgenaaid. Bij deze vormen van FGM hebben vrouwen een verhoogd risico op complicaties zoals urineweginfecties, ontstekingen, problemen met menstruaties, pijn bij seks en psychische narigheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here