Jonge vrouwelijke wind waait over Denemarken: Mette Frederiksen is haar naam

0
183

Mette Frederiksen wordt de nieuwe premier van Denemarken. Met haar 41 jaar is ze de jongste ooit in haar land. “We hebben ons doel bereikt”, zei ze vannacht tijdens de bekendmaking. Na 3 weken coalitie-onderhandelingen is een akkoord bereikt met 3 andere sociaaldemocratische partijen over steun voor een regering. De partij van Frederiksen was als grootste uit de parlementsverkiezingen van 5 juni gekomen. Al tijdens haar campagne had Mette aangekondigd een minderheidsregering te willen met enkel haar eigen partij. Dat is nu gelukt, met steun van de Socialistische Volkspartij, de Eenheidslijst en Radicaal Links.

Europa
Het gaat goed (naja: beter) met de vrouwelijke leiders in Europa. Zo schrijft Zuzana Caputová geschiedenis als eerste vrouwelijke president van Slowakije. Net als Vasilica Dancila die in januari de eerste vrouwelijke premier van Roemenië werd en Dalia Gryubauskaité en Kersti Kaljulaid, de eerste vrouwelijke presidenten van respectievelijk Litouwen en Estland. Voeg daarbij Ana Brnabic die 2 jaar geleden niet alleen de eerste vrouwelijke premier van Servië werd, maar ook nog eens de eerste openlijk lesbische premier in Oost-Europa.

Hard vluchtelingen-beleid
De nieuwe premier van Denemarken viel tijdens de verkiezingen op door haar harde anti-immigratiestandpunten. Denemarken is al jaren strikt op dit gebied. Mette Frederiksen belooft de immigratie nog verder te beperken. “Er komen te veel mensen hierheen die niet integreren.” Daarom verdedigt ze het quotum en wil ze bootvluchtelingen terugsturen naar het land van herkomst.

Voorbeeld in de klimaatcrisis
In het akkoord staat voorts dat Denemarken tegen 2030 zijn uitstoot van broeikasgassen met 70% wil verlagen ten opzichte van 1990. Mette Frederiksen wil dat Denemarken het voortouw neemt in de internationale strijd tegen de klimaatcrisis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here