Vrouwenquotum voor popfestivals werkt geweldig

0
144

Toen Primavera, een van de belangrijkste en invloedrijkste popfestivals ter wereld, eerder dit jaar aankondigde een juiste genderbalans te hanteren, waren de reacties niet van de lucht. Begin deze maand, toen het 3-daagse festijn langs de kust van Barcelona in volle gang was, wilde de directie best toegeven dat de respons vanuit het publiek én de festivalwereld van te voren niet opwekkend was. Maar het werd met al die vrouwelijke topacts een geweldig succes…..

Topvrouwen
Ze strikten dan ook bijna iedere denkbare vrouwelijke headliner: Solange, Janelle Monáe, Rosalía, Robyn, Róisín Murphy, Christine & the Queens en Miley Cyrus. Ook nog: de opkomende r&b-ster Kali Uchis, die zelden op een Europees podium te zien is geweest. En de lijst gaat maar door, van Kate Tempest tot Neneh Cherry, Erykah Badu, Lizzo, Tierra Whack, Julia Holter etcetera.

50/50
De laatste edities probeerde Primavera al veel grote vrouwelijke namen te boeken. Dat lukte soms, al waren Björk en Lorde in 2018 nog steeds de vrouwelijke uitzonderingen die de mannelijke headlineregel bevestigden. “Maar we waren goed op weg” aldus Marta Pallarès van Primavera tegen Robert van Gijssel van De Volkskrant. “Daartoe ook gedwongen door wat er speelde in de popmuziek. De nieuwe vrouwelijke acts schoten omhoog, kijk maar naar wat er nu gebeurt met Rosalía, Lizzo en Billie Eilish. Dus na de editie van 2018 besloten wij een poging te wagen van de volgende jaargang een 50/50 line-up te maken. Ook om een jong publiek te laten zien dat het niet normaal is als er alleen maar mannen op de podia staan.”

Veel vrouwelijke festivalgangers
Dat publiek is een van de motoren achter het 50/50 beleid. “Wij merkten de laatste jaren dat steeds meer erg jonge vrouwen naar het festival kwamen” vertelt Marta. “Misschien nog wel meer dan heel jonge mannen. En wij dachten: dan is het toch vreemd als die meiden van 15 en 16 drie dagen tegen vooral mannelijke acts aan staan te kijken?”

Analyse
Mama Cash concludeerde dit voorjaar nog naar aanleiding van een onderzoek door Pauline Salet en Astrid Kerchman dat het bij Nederlandse festivals magertjes gesteld is met vrouwen op de podia: slechts 3% (!) van de hoofdacts was vrouw. Zij deden een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten.

Op de goede weg
Maar ook de Nederlandse festivals hebben dit jaar meer vrouwelijk aanbod, omdat de trends in de pop van de laatste tijd nu eenmaal sterk vrouwelijk zijn. Op Lowlands staat dit jaar in augustus de sensatie Billie Eilish en het Spaanse fenomeen Rosalía treedt volgende week op op Down The Rabbit Hole. Op naar ‘The New Normal’ zoals Primavera het zelfs noemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here