In Rusland mogen vrouwen wel bij de brandweer maar geen brand blussen

0
166
Deze Russische versie van de Reebok-campagne om genderrollen te doorbreken werd vanwege veel weerstanden dit voorjaar schielijk terug getrokken

Svetlana Medvedeva is de eerste vrouwelijke machinist op een binnenvaartschip in Rusland. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zij werd in 2012 afgewezen bij een rederij vanwege haar vrouw-zijn. Deze baan viel onder de wet ‘beroepsverbod voor vrouwen’, wegens te zwaar. De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties oordeelde dat het een geval van discriminatie betrof. In 2017 ging een Russische rechtbank, die Svetlana eerder in het ongelijk stelde, toch overstag. Ze kreeg de functie en de regering kreeg opdracht om de wet af te schaffen. Dat gaat nu eindelijk gebeuren………..

Terug naar je aanrecht!
Na de Tweede Wereldoorlog gebeurde er op het gebied van de emancipatie van vrouwen iets bijzonders. Maar dan wel negatieve zin. Daar waar vrouwen in de oorlog een grote rol hadden in het verzet (Europa), in de industrie (Amerika) en zelfs bij de fronttroepen van het leger (Sovjet Unie), gingen eind jaren ’40, begin jaren ’50 weer vele deuren dicht. Ook in de Sovjet Unie waar het communisme zogenaamd ‘vrouwvriendelijk’ was, maar waar de plek van vrouwen toch vooral achter de man, het fornuis en de kinderen was.

Communisme en feminisme matchen niet
De Pools-Amerikaanse sociologe Mira Marody, stelt dat de emancipatiegolf in de communistische USSR-tijd geen feministische gronden had. De Westerse feministische ideologie is gericht op de individuele vrijheid van de vrouw. Bovendien komt zij uit bourgeois kringen. Twee zaken die niet samengaan met de denkwijze van het communisme. Vrouwen in de USSR mochten niet doen wat ze wilden, maar iedereen (mannen en vrouwen) moest meedoen met de ideologie.

Russen zijn ideologieën-moe
Het feminisme is na de val van de Muur ook niet aangeslagen in Oost-Europa en Rusland. Dat heeft te maken met het feit dat vrouwen altijd al de hoogste prijs betaalden voor seksuele vrijheid. In de praktijk betekende dat: meer onveilige seks en veel abortussen. Ook het hoge aantal echtscheidingen en de gebroken gezinnen waren voornamelijk een zware belasting voor de post-communistische vrouwen. Feminisme leek volgens Mira Marody dan ook teveel op alweer een nieuwe ideologie.

Plant je voort!
In 1974 werd een officiële wet ingevoerd waarbij het vrouwen verboden werd om zwaar werk te doen en/of te werken met gevaarlijke stoffen. Dit zou hun ‘voortplantingsorganen’ namelijk schaden. Zo waren er in totaal 456 ‘zware beroepen’ verdeeld over 38 sectoren waarvoor vrouwen uitgesloten werden. De wet werd voor het laatst ondertekend door president Poetin in 2000. Het streven is dat de nieuwe regeling over 2 jaar ingaat.

Inconsequent
Niet alle beroepsverboden zullen dan verdwijnen. In totaal blijven er 98 banen in 20 sectoren ‘ongeschikt’ voor vrouwen. Zoals: lasser, mijnwerker, vliegtuigmonteur en werken met chemische stoffen. Dit blijven, volgens het ministerie, geen functies om uitgevoerd te worden door vrouwen. Bij de brandweer mag wel, maar een vuur blussen dan weer niet.

Nog een lange weg
De geplande (gedeeltelijke) afschaffing van de beroepsverboden is alvast een kleine overwinning voor de Russische vrouwenrechtenbeweging, die dus wel degelijk bestaat in het macho-land van Poetin. Die laatste zou alle vooruitgang van vrouwen het liefst meteen weer terug draaien. Dat werd ook duidelijk bij de gevangenneming van de feministische punkband Pussy Riot. In de Russische samenleving anno nu wordt van vrouwen vooral verwacht dat ze mooi zijn, een partner aan de haak slaan en kinderen krijgen. Hoe jonger zwanger en hoe meer kinderen: des te hoger de kinderbijslagen en de kortingen op hypotheken. Svetlana Medvedeva laat weten: “Er is nog een lange weg te gaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here