Mannen en vrouwen hebben evenveel gevoel voor humor. Echter: het doel is anders!

0
178

Traditioneel heb je mannenmoppen en vrouwenmoppen. Bij ons vrouwen gaan de mondhoeken zelden spontaan omhoog bij die ‘grapjes’ van mannen over auto’s en blondjes. Mannen vinden daardoor vaak dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben. Klopt niet. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat er geen verschil is tussen gender en lachbereidheid. Er is echter wel een verschil in het doel van grappen. Kort door de bocht: mannen willen graag onderscheid maken, vrouwenhumor zoekt juist de cohesie…………

Wetenschap om te lachen
Aldus vandaag Madelijn Strick, humoronderzoeker en psycholoog aan de Universiteit Utrecht in het Algemeen Dagblad. “De wetenschappelijke consensus is dat humor voortkomt uit speelgedrag”, zo legt Madelijn uit. “Als apen waren we voortdurend aan het stoeien en renden we achter elkaar aan. Bij al dat gerollebol kwam een hoop gehijg kijken en daaruit is het lachen ontstaan.”

Groepsgevoel
Later bleek humor ook de saamhorigheid te vergroten. “Als apen vlooiden we elkaar om affiniteit te tonen, maar met toenemende aantallen werd dat onpraktisch. Humor en lachen kwam daar als sociaal smeermiddel voor in de plaats.” En zo werkt het nog steeds volgens Madelijn. “Als we mensen horen lachen is dat aanstekelijk en ontstaat er vaak een groepssfeer. Mensen vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat op het werk veel gelachen wordt. Dat geeft het gevoel dat je ergens bij hoort en dat je veilig bent.”

Stand Up Comedy of Sitcom?
Humor kan er dus zijn om het groepsgevoel te vergroten en rivaliserende andere troepen buiten te sluiten. Dat is de meer mannelijk vorm, waarin ‘afzeiken’ een belangrijke plaats in neemt. Maar humor helpt tevens pijnlijke situaties dragelijker te maken en conflicten op te lossen. Juist ja: de meer vrouwelijke variant. Madelijn Strick: “Mannenhumor is sarcastisch, waarbij ze elkaar plagen en vliegen afvangen. Bij vrouwen wordt humor gebruikt om verbinding te krijgen met anderen. Ze zijn dan ook meer geneigd tot zelfspot. Vrouwen vertellen vaak over een grappige stommiteit, bijvoorbeeld dat ze iets hebben laten vallen of iets stoms hebben gezegd.”

Ab Fab
Even wat nostalgie. Neem nou ‘Absolutely Fabulous’. Wat een heerlijke televisie was dat toch in de jaren ’90: die serie over die 2 te oude, teveel zuipende en rokende vrouwen die zich in het Londense mode- en reclamewereldje op onnavolgbare wijze belachelijk maakten. Het was verrukkelijk politiek incorrect (zeker als je met de bril van nu kijkt) met een dikke saus zelfspot en een snufje slapstick. De enige man in Nederland die zoveel zelfspot aan kan is m.i. Bert Visscher. In tegenstelling tot veel anderen, word ik (van) hem ook nooit moe. Ik woon dan ook niet met hem samen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here