Techspecialiste Sanne Kanis klapt uit de school over machocultuur: targets, macht, seks

0
250

Veel bedrijven zijn naar aanleiding van de #MeToo-revolutie druk aan de gang gegaan om gedragsregels op papier te krijgen. Vooral in die sectoren waar nog steeds weinig vrouwen werken, zoals de tech. “Ja, Google heeft het netjes opgeschreven, maar laten we eerlijk zijn: binnen de techwereld wordt erom gelachen. In mijn boek overdrijf ik, maar in essentie gaat het echt zo. Werknemers krijgen een quizje voorgeschoteld, zo van: ‘mag je tegen een vrouwelijke collega zeggen dat ze er goed uitziet?’ Het is allemaal voor de bühne. Iedereen vraagt zich af: wie houden we hier nou mee voor de gek? Je schotelt mensen die voor de Nasa zouden kunnen werken stompzinnige quizjes voor…”

Leven en werken De Bubbel
Aldus Tech Executive en auteur Sanne Kanis in De Volkskrant naar aanleiding van haar roman ‘De Bubbel’. Een fictief verhaal, maar wel geschreven vanuit Sanne’s eigen 12-jarige ervaring in die machowereld. Ze werkte voor Google, Spotify en Booking.com.

Ethiek, waar?
Businesstripjes naar Hawaïi, doping uit Silicon Valley, bazen met het sudden wealth-syndroom en geklaag over de sushi die wordt afgeschaft als lunch. Hoofdpersoon in ‘De Bubbel’ is Anna. Ze is vastbesloten om in Londen als marketingmanager carrière te maken bij de snelgroeiende start-up ImageBuilders en dompelt zich onder in de techwereld. Terwijl ze aan de hoge eisen van haar nieuwe baan probeert te voldoen, worden haar ethische grenzen meermaals op de proef gesteld. Hoe kleur je binnen de lijntjes als die lijntjes ver te zoeken zijn?

Targets
Sanne Kanis doet een boekje open over de techcultuur, waarin alles draait om extreme zelfontwikkeling en uitgekiende promotiestrategieën, waar luxe extraatjes een vanzelfsprekendheid worden en seksisme en schending van bedrijfsethiek aan de orde van de dag zijn.

Vette bonus voor misbruiker
Eerder schreven we hier bij Supervrouwen over het feit dat goed management in bedrijven #MeToo-taferelen veelal kan voorkomen. Maar dat is volgens Sanne Kanis vaak niet het geval. In het interview met De Volkskrant wijst ze op de verhalen die naar buiten zijn gekomen over (seksueel) overschrijdend gedrag in de machocultuur van Silicon Valley. Niet zelden wordt een hooggeplaatste manager pas weggestuurd nadat er door meerdere vrouwen meermaals is geklaagd. En dan nog met een flinke bonus toe. Want dat is nog eens een ander probleem: personeelszaken vormt een verlengstuk van het management. In haar boek ‘De Bubbel’ zelfs letterlijk, nadat is uitgekomen dat het vrouwelijke hoofd van personeelszaken het bed deelt met een van de topmannen van het bedrijf.

Ouder en wijzer
De auteur geeft toe dat ‘het verstand met de jaren komt’. Zelf was ze als jonge 20’er ook voornamelijk bezig met targets halen en niet met moraliteit. Tijdens het schrijven van haar boek raakte Sanne dan ook geïrriteerd over haar alter ego Anna: “Ik ben mezelf verloren, maar dat besefte ik pas later.” Tegenwoordig heeft Sanne een adviesbureau voor startups. De nieuwe generatie moet meer aandacht besteden aan ethiek, vindt ze. “We moeten niet alleen op zoek naar slimme en sociale mensen, maar ook naar mensen die onder stress nog steeds de juiste beslissingen nemen.”

‘De Bubbel’, Sanne Kalis, Uitgeverij Prometheus, €20,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here