Vind jij dickpics ook zo af-schu-we-lijk? Teken de petitie!

0
174

Er zijn weinig vrouwen die actief zijn op social media of dating apps en nog nooit een dickpic hebben ontvangen. Dit is een ongevraagde foto van de genitaliën van een (vaak onbekende) man en wordt als negatieve seksuele toenadering ervaren. Een piemelfoto dus. Recht in je gezicht. YEK! Tijd om dit op de politieke agenda te zetten! Ondanks #MeToo en de daarmee gepaard gaande informatiestromen, blijkt de online seksuele intimidatie toe te nemen.

Kille cijfers
33% van de Nederlandse vrouwen onder de 27 jaar kreeg weleens online ongepaste seksuele toenadering, zoals seksueel getinte berichten via social media. Dit percentage gaat dan enkel nog over de gerapporteerde gevallen, dus het daadwerkelijke aantal zal zonder twijfel hoger liggen. Justin Lehmiller, seksuoloog aan Harvard University, heeft zich verdiept in de psychologie achter het versturen van dickpics en onderscheidt de volgende motieven:

1. Mannen verwarren aandacht van vrouwen voor iets anders
De gemiddelde heteroseksuele man overschat zowel zijn eigen aantrekkingskracht, als de aantrekkingskracht die vrouwen voor hem voelen. Als een vrouw lacht, gesprekken aanknoopt of andere tekenen van vriendschap toont, wordt dat door mannen vaak als romantisch of flirterig opgevat. Door deze verkeerde opvatting, gaan ze er eerder vanuit dat vrouwen dus ook graag hun naakte geslacht zien.

2. Mannen zijn evolutionair ingesteld op voortplanting
Hoewel enigszins omstreden, is er een tak van research die zegt dat mannen evolutionair zijn ingesteld op voortplanting. Door te denken dat elke vrouw je woest aantrekkelijk vindt en achter ze aan te gaan, vergroot je je kansen op seks en zodoende op voortplanting. In andere woorden: uiteindelijk hapt er wel eentje. Dat is de gedachte achter deze zogenaamde Error Management Theory.

3. Mannen die dickpics sturen missen intimiteit
Degenen die dickpics sturen zijn veelal exhibitionistisch. Hierbij is het sturen van je naakte geslacht volgens Lehmiller een roep om intimiteit en vaak gedrag van mannen die grote moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden.

Wat mannen zeggen
Zo zijn er tal van andere redenen als we het aan mannen zelf vragen, variërend van simpele geilheid, tot aan het feit dat ze een foto terug willen, een gevoel van macht, een porno-verslaving of zelfs sommigen die het alleen doen om hun lage zelfvertrouwen op te krikken en zich eventjes ‘gewild’ willen voelen.

De Vierde Industriële Revolutie
Volgens Klaus Schwab, auteur van het boek ‘The Fourth Industrial Revolution’, is deze vorm van seksuele intimidatie te danken aan de online wereld waarin we veel tijd doorbrengen. Omdat de scheiding tussen de fysieke wereld en de digitale wereld steeds troebeler wordt, zoeken mensen steeds verder de grens op in hun handelingen en sociale gedragspatronen. Een ontwikkeling die niet terug te draaien valt en zodoende nieuwe ethische en politieke vragen oproept. Schwab vraagt zich af waar de grens van beschaving ligt en tot hoever we het laten komen als samenleving.

Officieel aangeven
Aangiftes van dickpicks worden vaak niet opgenomen. Met de petitie wordt verwezen naar artikel 240 in het Wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat iemand die kan vermoeden dat een afbeelding aanstotelijk voor de eerbaarheid is en die afbeelding ongevraagd aan iemand stuurt, een gevangenisstraf van twee maanden óf een geldboete kan krijgen.

Tekenen dus
Pak de dickpics strafrechterlijk aan. Teken HIER de petitie, een initiatief van Jennifer Delano.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here