Voor vrouwvriendelijke films moet je niet bij Quentin Tarantino zijn

0
218
Bron: TIME Magazine

Vorige week berichtten we je hier bij Supervrouwen over actrice en activiste Geena Davis en het naar haar genoemde instituut. Daarmee zet zij zich al jaren in voor het verbeteren en verbreden van het beeld van vrouwen in films en in andere media. Want dat heeft een grote invloed op de eigenwaarde van kinderen en hun toekomstbeeld, aldus de nu 63-jarige actrice. De boodschap vanGeena Davis: ‘Laat hordes vrouwen belangrijke rollen in films vertolken, laat ze politici spelen, of directeuren, trek ze een laboratoriumjas aan en laat ze wetenschap verrichten. Als meisjes van nu die beelden voorgeschoteld krijgen, zien ze dat de mogelijkheden oneindig zijn.’ Zowaar een hele belangrijke zaak in een tijdperk waarin media steeds meer ruimte in nemen. Echter: daarvoor moeten we niet bij de creaties van Quentin Tarantino zijn…………..

Margot Robbie
Vrouwelijke hoofdrolspelers hebben een stuk minder dialoog in zijn films van regisseur dan hun mannelijke tegenspelers. Zelfs wanneer een vrouw de hoofdrol speelt en er meer vrouwelijke personages voorkomen. Dit blijkt uit een analyse van het Amerikaanse TIME magazine. Dit jaar kwam zijn nieuwste rolprent ‘Once Upon a Time in Hollywood’ uit met Margot Robbie in de hoofdrol. Een verslaggever van The New York Times confronteerde Tarentino met het feit dat de hoofdrolspeelster weinig aan het woord komt.

Dramatisch
Onderzoekers Anna Kambhampaty & Elijah Wolfson van TIME magazine bekeken de 10 langspeelfilms van de bekenderegisseur. Ze telden hoeveel er door vrouwelijke en mannelijke personages werd gesproken. De conclusie is nog dramatischer dan van te voren werd gedacht: afgerond mannnentekst 70% tegenover 30% vrouwentekst. (zie tabel bovenaan)

Kill Bill
In de meeste van Quentin Tarantino’s films heeft een man de hoofdrol en bestaat de cast eveneens merendeels uit mannen. Nu blijkt dat zelfs in zijn films met een vrouwelijke hoofdrol en meer vrouwelijke personages, het hoogste woord gevoerd wordt door mannen. Als voorbeeld wordt o.a. ‘Kill Bill: Volume 2’ met met Uma Thurman genoemd, waar mannelijke acteurs 17,5% meer van de totale dialoog kregen. Voor de film ‘Jackie Brown’ met Pam Grier als hoofdrolspeelster is het nog gekker: hierin kregen mannen maar lieft 39,8% meer tekst dan de vrouwen.

Bron: TIME Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here