713 Fransozen op de bon vanwege fluiten, sissen, klakken en/of roepen naar vrouwen

0
133
Bron: straatintimidatie.nl

Frankrijk heeft in een jaar tijd dat hun seksismewet nu actief is ruim 700 mannen op de bon geslingerd vanwege straatintimidatie. Geluiden maken en/of en schunnige opmerkingen c.q. gebaren maken richting iemand, is sinds augustus 2018 verboden. Wie een overtreding begaat kan een boete tegemoet zien tot €750,-. In speciale situaties is de bekeuring dubbel zo hoog, bijvoorbeeld als het slachtoffer jonger dan 15 jaar is.

Stop gesis
Dat maakte minister Marlène Schiappa van Gendergelijkheid bekend. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de wet, die opgesteld werd na een incident in Parijs. Een voorbijganger siste toen naar een vrouw bij een café. Ze werd door de man geslagen nadat ze had gezegd dat hij zijn mond moest houden.

Veel te weinig
De Franse feminist Anaïs Bourdet noemt het aantal boetes belachelijk laag en stelt dat mannen juist niet in de buurt van agenten meisjes en vrouwen lastig vallen. Ze meldt dat ze sinds 2012, toen ze een project begon om aandacht te vragen voor straatintimidatie, 15.000 getuigenissen heeft ontvangen.

Rotterdam en Amsterdam wel
In Nederland bestaat geen landelijk verbod op straatintimidatie. Rotterdam en Amsterdam hebben het wel strafbaar gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Op basis hiervan is eind vorig jaar voor het eerst in Rotterdam iemand veroordeeld.

Overgrote meerderheid vrouwen
De Nederlandse Stichting ‘Stop Straatintimidatie’ meldt dat maar liefst 84% van de vrouwen tussen de 15 en 35 jaar aangeeft (seksueel) geïntimideerd te worden in de openbare ruimte. ​Volgens hun website wordt de overgrote meerderheid van de vrouwen er regelmatig en soms zelfs dagelijks mee geconfronteerd.

Niet ontspannen
Vrouwen worden door volslagen onbekende mannen uitgemaakt voor ‘hoer’, ‘kech’ of nagesist of herhaaldelijk en agressief overvallen met een aanbod van seks. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van meisjes en vrouwen. Het maakt dat velen bepaalde wijken of winkelgebieden vermijden, dat ze zich anders gaan kleden en in elk geval niet meer ontspannen over straat gaan. Een vorm van genderongelijkheid dus.

Praat mee
In de Nederlandse samenleving staat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen voorop. Desalniettemin is straatintimidatie dus bijna nergens verboden en wordt er alleen in Rotterdam daadwerkelijk gehandhaafd. Op De Telegraaf VROUW kun je meediscusseren over straatintimidatie.

Kijk mee
Sinds 2014 is seksuele straatintimidatie en seksuele intimidatie op openbare plaatsen in België strafbaar. De zogenaamde ‘Seksismewet’ kwam er na de spraakmakende docu van Sofie Peeters ‘Femme de la rue’, waarin ze filmde hoe ze op straat werd nageroepen door mannen. In onderstaande video wordt de balans opgemaakt hoe het nu is bij onze zuiderburen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here