Lekker helemaal niet zen: gooi je woede er af en toe eens flink uit!

0
107

Woede is een emotie die in onze cultuurgeschiedenis stereotypisch aan mannen wordt toegeschreven. Vrouwen uiten zich door tranen. Van verdriet, zo wordt het vertaald. Dat dit ook weleens van onderliggende boosheid is, wordt vaak vergeten. Toen de Amerikaanse Soraya Chemaly 14 jaar oud was, was ze voor het eerst getuige van een vrouw die haar opgekropte woede de loop liet. Het was haar eigen moeder. Vanaf het balkon smeet die haar kostbare en zorgvuldig bewaarde bruiloftsservies stuk voor stuk als frisbees de lucht in, om ze kapot te horen vallen. Zodra ze doorhad dat haar dochter toekeek, liep ze kalm naar binnen en deed alsof er niets was gebeurd.

Genoeg redenen 
In de jaren daarna merkte Soraya Chemaly dat de meeste boze vrouwen op dezelfde manier met hun woede omgaan: ze kanaliseren het stilletjes, of helemaal niet. En het viel haar op dat hun woede vooral voortkomt uit frustratie over het onrecht dat hen is aangedaan en ze hebben er alle reden toe. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en raken overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. En als een vrouw daadkracht toont, moet ze er vooral wel bij blijven glimlachen.

Tijd om te (ont)vlammen
Bijna 40 jaar verder besluit Soraya Chemaly (52), die haar eigen portie boosheid inmiddels ook had ervaren, zich te verdiepen vrouwenwoede. En in de kromme beeldvorming daaromtrent. Dat heeft nu geresulteerd in het boek ‘Fonkelend van woede’, een dikke pil waarin ze onrecht jegens vrouwen (seksuele intimidatie, ongelijkheid op de arbeidsmarkt, beeldvorming in de media) en de woede die dat doet ontvlammen, minutieus analyseert. ‘Rage becomes her’ is reeds een bestseller in de VS en is sinds deze zomer ook in het Nederlands op de markt.

En het helpt
Vrouwen zijn even vaak boos als mannen, maar er zijn grote verschillen in hoe zij daarmee omgaan en hoe anderen erop reageren. Veel vrouwen onderdrukken hun boosheid, met soms grote nadelige psychische en fysieke gevolgen. Maar, stelt Soraya in haar vlammende TedTalk en in haar boek: boosheid is een krachtig middel tot verandering. Elke feministe kan er dus wel een portie van gebruiken. De auteur analyseert thema’s als eigenwaarde, pijn, zorg, angst, stilte, ontkenning, gender en diversiteit en legt uit waarom het bevrijdend is boosheid als kracht te onderkennen en ernaar te handelen.

Beter voor iedereen
De wereldwijde opkomst van de #MeToo-beweging; de ophef rond de woede-uitbarsting van Serena Williams tijdens de tennisfinale van de US Open; maar ook de fictieve vrouwelijke woede in de hitserie ‘Killing Eve’: boze vrouwen zijn zichtbaarder dan ooit. Het heeft lang geduurd: maar daarmee wordt de vrouwelijke woede eindelijk gekend. Beter voor haar, maar ook voor hem.

Soraya Chemaly: ‘Fonkelend van woede’, Nederlandse vertaling Patricia Piolon, Uitgeverij De Geus, € 23,99.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here