Stijging van vrouwelijke topbestuurders op gang, maar wellicht ‘een tikkie’ te langzaam en te laat

0
235
Loesje, Blijf Plakken

3 jaar achtereen daalde het aantal vrouwelijke topbestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Momenteel is 1 op de 4 een vrouw en daarmee groeide het aandeel van 5,7% naar 8,5%. Echter: 71 ondernemeningen zonder 1 vrouw in de raad van bestuur benoemden afgelopen jaar 19 nieuwe mannelijke bestuurders. De stijging had dus nog fors hoger kunnen zijn. Aldus concludeert prof. dr. Mijntje Lückerath, auteur van de Nederlandse Female Board Index en hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society.

Streven
Het Nederlandse streven van ten minste 30% vrouwen in zowel de rvb als de rvc wordt door 6 van de getoetste bedrijven gehaald. Namelijk bij DSM, Intertrust, Heineken, Hydratec, PostNL en WoltersKluwer. Vanaf 1 januari 2020 komt ASR hier bij. Inmiddels voldoen 15 ondernemingen aan het streefcijfer voor de rvb en 30 voor de het rvc. De gedeelde laatste plaats is voor FlowTraders met in totaal 9 bestuurders en commissarissen waarvan geen een vrouw: zij hadden dit jaar ook geen nieuwe benoemingen. VolkerWessels die vorig jaar op de laatste plaats stond, benoemde dit jaar zijn eerste vrouwelijke commissaris.

Too little too late
Aan het eind van dit jaar loopt het wettelijke streefgetal van minimaal 30% in de Wet Bestuur & Toezicht af. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven zal met een voorstel moeten komen: ofwel de periode voor een 2e x te verlengen ofwel steviger maatregelen. Een SER-advies hierover wordt eind september verwacht. Mijntje Lückerath: “Er is dit jaar eindelijk weer een stijging zichtbaar in het aantal benoemingen van vrouwelijke bestuurders. Het aandeel vrouwelijke commissarissen zit al langer in de lift. Helaas blijft het relatieve aandeel vrouwelijke bestuurders en commissarissen nog steeds achter bij de doelstelling. De stijging dit jaar is dus wellicht too little too late?”

‘Het Q-woord’
In landen waar een verplicht vrouwenquotum geldt, zoals België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland, is het aantal vrouwelijke bestuurders meer toegenomen. Voorts blijkt dat vrouwelijke commissarissen en bestuurders ook andere vormen van diversiteit meebrengen. Ze zijn jonger en vaker niet-Nederlands. Er worden nog altijd 3x zoveel mannen als vrouwen benoemd, benadrukt professor Mijntje Lückerath in het FD. “En laten we wel wezen, van de 88 bedrijven op de beurs hebben er 71 geen vrouw in het bestuur. Dat is gewoon heel veel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here