Ook Europa gaat stormen en orkanen namen geven. Hoedt u voor de vrouwelijke varianten!

0
266
StoerGeboortekaartje.nl

West-Europa gaat net als de VS zware stormen namen geven. Er is inmiddels een namenlijst samengesteld na overleg tussen het KNMI en de Britten en Ieren. Omdat er veel gereisd wordt tussen deze landen, snappen mensen dan sneller waar het om gaat. Afwisselend worden er Engelse en Nederlandse namen uitgedeeld en ook mannen- en vrouwen-namen zullen alterneren. Mensen denken onbewust dat een orkaan of cycloon met een vrouwennaam minder gevaarlijk is dan die met een mannennaam. Ze slaan daardoor bij een ‘Katrina’ minder snel op de vlucht dan bij een ‘Kurt’. Echter: daardoor lopen ze juist meer gevaar……

Bias
Aldus wetenschappers van de Universiteit van Illinois, die hierover een aantal jaren geleden reeds publiceerden in PNAS. Uit hun analyse blijkt dat orkanen met de vrouwelijkste namen naar schatting 5x zoveel levens eisen als die met de mannelijkste namen. Oeps. Opnieuw een voorbeeld van de zogenaamde ‘onbewuste genderbias’. “Mensen beoordelen de dreiging van de storm aan de hand van hoe mannen en vrouwen zich gedragen”, stelt één van de onderzoekers. “Vrouwelijke orkanen, zeker die met een zeer vrouwelijke naam als Cindy, lijken daardoor minder gevaarlijk.”

Het begon bij vrouwennamen
Mannen- en vrouwennamen blijken echter alleen verschil te maken bij sterke orkanen. Wervelwinden die minder zwaar waren en werden vernoemd naar een man, veroorzaakten net zoveel schade als vrouwelijke, minder zware orkanen. Het Nationale Orkanencentrum begon in 1953 met het geven van namen en deed dat in het begin alleen met vrouwennamen. Het waren de namen van de echtgenotes van de (toen nog allemaal mannelijke) meteorologen. Of dit een compliment of belediging was, bleek pas na het uitrazen. Zo werd de eerste Alice genoemd. Pas in 1979 werd de eerste mannelijke orkaan in het leven geroepen: Bob.

Communicatie
Met behulp van de namen is het veel makkelijker om eenduidig te communiceren. Uit onderzoek is gebleken dat door het gebruik van een naam voor een storm, het publiek sneller onthoudt wat er gaande is. “Wel zouden we het toejuichen dat er één namenlijst is voor heel Europa”, aldus Weerplaza.

Diversiteit
De stormnamen die het KNMI, de UK Met Office en Met Éireann hebben bedacht voor komend seizoen zijn: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Roisin, Samir, Tara, Vince en Willow. Ze zijn gekozen uit een lijst met duizenden suggesties die afgelopen zomer zijn ingezonden. Naast de meest populaire suggesties hebben de weerdiensten ook gekozen voor namen die passen bij het land zelf. “Goed voor de diversiteit”, aldus de Britse weerdienst.

Atiyah komt eraan!
Dit jaar zal de eerste storm dus ’vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ’mannelijk’ en wordt Brendan gedoopt. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here