Geen woorden maar daden: hoe vrouwen de topsport veroverden

0
111

In Museum Rotterdam loopt momenteel een expositie over vrouwensport, met de nadruk op de vrouwen uit de Maasstad zelf. Exact 100 jaar geleden, in 1919 dus, wordt zwemster Rie Mastenbroek geboren. Haar topprestaties op de Olympische Spelen van 1936 brengen thuisstad Rotterdam en het land in extase. ‘Geen woorden, maar daden’: geheel op z’n Rotterdams. Sport en beweging is overal en heeft een enorm positieve invloed op de stad. ‘GIRLPOWER’ zet de sportsterren op het erepodium. Want ondertussen zijn de Nederlandse vrouwen de mannen voorbijgestreefd……….

Revolutie
Toch heeft de algemene erkenning van vrouwensport en topatletes lang geduurd. Hockey bijvoorbeeld, werd pas in 1980 een olympische sport voor vrouwen, wielrennen in 1984 en boksen pas in 2012. Topprestatie na topprestatie vochten de Nederlandse sportvrouwen tegen vooroordelen. En met succes. Afgelopen zomer hielden de Oranje Leeuwinnen de Nederlandse kijkers aan de buis gekluisterd. En dan hebben zijn er volgende zomer alweer Olympische Spelen met opnieuw veel kansen voor Nederlandse vrouwen. Het is dit millennium nog niet voorgekomen dat de mannen met meer medailles naar huis gingen.

Rie, Leontien, Fatima
Niet alleen is de tentoonstelling een eerbetoon aan Rotterdamse toppers als Rie Mastenbroek, Leontien van Moorsel, Jolanda Paardekam en Fatima Moreira de Melo, maar toont ook het maatschappelijke verhaal over 100 jaar vrouwensport. Want waar een sport als boksen lang gesloten was voor vrouwen, heeft Nouchka Fontijn inmiddels vele successen behaald – óók vanuit de regio Rotterdam.

Kom in beweging
Doelgroep GIRLPOWER is de Rotterdamse jeugd. Want nog steeds zijn er teveel kinderen in de stad die stilzitten. Reden om er letterlijk een sport van te maken om alle (jonge) bezoekers in beweging te krijgen! Zowel in het museum als daarbuiten. Zo kan iedereen zich na de expositie te hebben bekeken, kosteloos inschrijven voor gratis sportclinics. Van voetbal tot hockey, (kick)boksen en zwemmen; Rotterdamse sportclubs openen hun deuren om beweging te stimuleren.

Speelveld
Leer over de prestaties van Rotterdamse sportvrouwen van toen en bewonder de verhalen van de sportmeisjes van nu. Lees over de emancipatie van vrouwen in sport en bekijk hoe sportmode zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De stad is het speelveld en tegelijkertijd het podium; want wat heeft Rotterdam een hoop (vrouwelijke) sporticonen voortgebracht!

Praktisch
Expositie ‘Girlpower’, 7 september 2019 t/m Internationale Vrouwendag 8 maart 2020, Museum Rotterdam, €9,- per persoon (kinderen en jongeren onder de 17 jaar gratis)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here