Geena Davis: ‘Laat hordes vrouwen belangrijke rollen in films vertolken…’

0
277

Het Amerikaanse filmfestival in het Normandische Deauville maakt dit jaar een statement over de positie van vrouwen in de filmwereld. Door vooral prijzen te geven aan vrouwen: naast Kristen Stewart, Sienna Miller en Geena Davis (driemaal een Deauville Talent Award) ook Sophie Turner (Hollywood Rising Star). Maar ook door een significant aantal vrouwelijke filmmakers te selecteren voor de competitie: 6 van de 14 films werden geregisseerd door vrouwen. Een 50/50 situatie is het niet maar daar waar andere filmfestivals vrouwelijke filmmakers meestal links laten leggen, is het een goede poging om iets te veranderen.

Thelma & Louise
Activiste en actrice Geena Davis (‘Thelma & Louise’) werkt sinds enige jaren samen met UN Women voor onderzoek naar de manier waarop vrouwen worden neergezet in films en series. Zelf richtte ze reeds in 2007 het ‘Geena Davis Institute On Gender in Media’ op. “Het beeld in de media heeft een grote invloed op de eigenwaarde van kinderen en hun toekomstbeeld”, aldus de nu 63-jarige actrice. The Academy onthulde vorige maand dat Geena Davis een ere-Oscar ontvangt: de Jean Hersholt Humanitarian Award. Dat beeldje gaat ieder jaar naar een persoon uit de filmwereld van wie de inzet voor een goed doel deze industrie positief heeft beïnvloed.

Beeldvorming meisjes
“Het is een feit dat vrouwen in bijna alle sectoren van de samenleving, over heel de wereld, sterk zijn ondervertegenwoordigd, niet alleen op het scherm, maar voor het grootste deel zijn we gewoon niet bewust van de mate waarin. En beelden oefenen een sterke invloed uit op het vormen en het in stand houden van onze onbewuste vooroordelen.” De rollen die vrouwen in films spelen, kan de toekomst van jonge meisjes beïnvloeden, gelooft Geena Davis.

Films als middel van emancipatie
Hoe kunnen we veel meer meisjes stimuleren om te streven naar een carrière in de wetenschap of technologie? Het antwoord vanGeena Davis is simpel: laat hordes vrouwen belangrijke rollen in films vertolken, laat ze politici spelen, of directeuren, trek ze een laboratoriumjas aan en laat ze wetenschap verrichten. Als meisjes van nu die beelden voorgeschoteld krijgen, zien ze dat de mogelijkheden oneindig zijn.

Hollywood verandert, maar veel te langzaam
Het is overduidelijk dat er momenteel veel gebeurt in Hollywood op het gebied van gendergelijkheid. #MeToo lijkt alles in een stroomversnelling te hebben gezet. De documentaire ‘This changes everything’ van Geena Davis en regisseur Tom Danahue bevestigt dat, maar legt ook de enorme achterstand van vrouwen in de media bloot. Het verschil met pakembeet 10 jaar terug is dat invloedrijke vrouwen uit de filmindustrie zich nu laten horen. Ook in deze documentaire: Meryl Streep, Natalie Portman, Cate Blanchett, Reese Witherspoon, Taraji P. Henson, Tracee Ellis Ross en meer doen hun verhaal. Ze delen hun ervaringen met seksisme en bewuste en onbewuste vooroordelen over vrouwen. En mocht je nog twijfelen over het nut van dit alles: de feitelijke statistieken doen ons de mond openvallen.

Harde cijfers
Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de 1100 grootste films die tussen 2007 en 2017 zijn uitgebracht maar 4.3% geregisseerd werd door een vrouw. Ook is er nog maar minimale vooruitgang geboekt sinds een (kleine) groep vrouwen uit de DGA (Directors Guild of America) aantoonden dat er tussen 1949 en 1979 maar een half procent van nieuwe projecten aan vrouwelijke regisseurs werd aangeboden. 80% van de media die mensen over de hele wereld consumeren komt uit Hollywood. Tom Danahue, de (mannelijke) regisseur van de documentaire ‘This changes everything’ zegt daarover: “Als 90% door mannen wordt gemaakt, dan zien jonge meisjes media waarin ze niet of als tweederangsburgers worden gerepresenteerd. Zoals Meryl Streep het verwoordt: ‘Als man een standpunt innemen in deze kwestie is de hoffelijkheid van de 21e eeuw’.”

3x meer mannen
In familiefilms zitten meestal 3 mannelijke personages per vrouwelijke rol met tekst. Analyses tonen aan dat de vrouwen vaak stereotypes zijn of erg worden geseksualiseerd. “In een wereld die voor de helft bewoond wordt door vrouwen, sturen we in de 21e eeuw een boodschap uit dat vrouwen en meisjes minder waarde hebben dan mannen en jongens”, benadrukt Geena Davis.

Stereotypes en seksisme
Verder is de manier waarop vrouwelijke functies worden neergezet in films niet conform de werkelijkheid. In het echt hebben vrouwen 21% van alle politieke posities ter wereld, maar door de analyse van het Geena Davis Institute kwam naar voren dat van de 127 politieke personages er slechts 12 door vrouwen werden vervuld. Dat geldt ook voor de meeste (stetreotype) rollen van vrouwen en meisjes in animatiefilms. Daar dragen ze immers meestal weinig kleding en zijn ze voorzien van jaloersmakende lokken en wespentailles. Geena Davis: “Door naar series te kijken, denken meiden steeds minder opties te hebben voor hun carrière, terwijl mannelijke kijkers met het uur meer seksist worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here